PUBLICITÉ

Vrijen onder invloed?

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 18/07/2006 - 00h00
-A +A

Af en toe een glaasje drinken doet deugd. Maar wat zijn de effecten ervan op het vrijen? Is alcohol een hulp bij het vrijen of een valkuil die we beter mijden? We staken ons licht op bij dr. Gonzague de Larocque, seksuoloog en alcoholoog in Parijs. We geven u de objectieve medische feiten, want er bestaan nog heel wat mythes rond dit thema.

PUB

De objectieve medische feiten

 • E-gezondheid: Heeft een beetje alcohol invloed op het vrijen? En zo ja, hoe?
  Dr. de Larocque : Een beetje alcohol lijkt de erectie van de man te verbeteren en de ejaculatie uit te stellen. Maar dat klopt niet helemaal. Het gaat hier voor een deel om een indruk. Dat de ejaculatie uitgesteld wordt is een feit en is ook bewezen met wetenschappelijk onderzoek, maar met de erectie is het anders gesteld.
  Het effect van een beetje alcohol op de erectie komt enkel en alleen voort van een verwachtingspatroon. Als een man denkt dat hij alcohol gedronken heeft, is zijn erectie van betere kwaliteit, ongeacht of datgene wat hij gedronken heeft daadwerkelijk alcohol was of hem alleen als dusdanig was voorgesteld. Als hij daarentegen denkt een niet alcoholische drank te hebben gedronken, is zijn erectie zoals altijd... ook als men hem buiten zijn weten om alcohol had voorgezet.

 • E-gezondheid: En hoe zit het met de vrouwen?
  Dr. de Larocque: Alcohol heeft bij vrouwen een opmerkelijk effect. Bij lage doses lijkt alcohol het vochtig worden van de vagina en het orgasme te versterken. Het vreemde is dat naarmate een vrouw meer drinkt, ze het gevoel krijgt van seksueel meer opgewonden te zijn, terwijl zich in werkelijkheid, en dus objectief, net het tegenovergestelde voordoet: bij metingen stelt men een lager vaginale vochtigheid vast naarmate een vrouw meer drinkt, ook al heeft ze de indruk dat ze lichamelijk meer opgewonden is.

  Het positieve effect van alcohol op het lichaam is dus denkbeeldig. Maar daaruit afleiden dat dit ook op geestelijk en emotioneel vlak zo is, zou verkeerd zijn.

 • E-gezondheid: U hebt het over effect van een beetje alcohol, maar wat verstaat u onder 'een beetje' alcohol?
  Dr. de Larocque: Een beetje alcohol betekent voor een alcoholoog maximum drie glazen voor een man en twee glazen voor een vrouw. Als het verbruik daarboven zit, komen we in de zone van vergiftiging. Dan kan de lever de overdosis alcohol in het bloed niet meer afbreken. De alcohol komt in de hersenen terecht en tast die aan. Dan wordt hij toxisch.

 • E-gezondheid: En hoe zit het met hogere doses? Welk effect heeft alcohol dan op het vrijen?
  Dr. de Larocque : Bij mannen is het eenvoudig. Bij meer dan drie glazen is het effect op de erectie nefast. Een man die meer dan drie glazen drinkt loopt het risico van geen erectie te krijgen. Wat het aspect ejaculatie betreft, bestaat er kans dat het orgasme uitblijft. Vaak is er sprake van vroegtijdige ejaculatie.
  Bij vrouwen heeft alcohol een ontspannend effect op de spieren. Vrouwen die last hebben van vaginisme - dat is de onvrijwillige samentrekking van de spieren rond de vagina waardoor de penetratie moeilijk of onmogelijk is - kunnen dit middel gebruiken om hun seksuele contacten te verbeteren.

 • E-gezondheid: Is het een goed idee om alcohol te gebruiken als hulp bij het vrijen?
  Dr. de Larocque: Helemaal niet. Het is nooit een goed idee, ook niet bij lage doses. Bij alcohol ontstaat namelijk een gewenningseffect. In het begin lijkt de alcohol je nog te helpen (bijvoorbeeld om de ejaculatie uit te stellen voor de man of voor de vrouw om geen pijn te hebben bij de penetratie), maar geleidelijk aan moeten de doses verhoogd worden om hetzelfde effect te hebben. Het is dus heel gevaarlijk, want je begint aan iets dat kan eindigen met afhankelijkheid van alcohol. Weinig mensen weten dat veel alcoholisten zijn beginnen te drinken om een seksueel probleem aan te pakken.
  Alcohol is dus als " medicament " volledig te bannen, of het nu is om een te grote schroom te overwinnen, een erectie- of ejaculatieprobleem, een probleem van vochtigheid of van orgasme.
Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 18/07/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De waarheid over alcohol Geüpdatet op 15/02/2010 - 00h00

Rond alcohol bestaan heel wat misvattingen en fabeltjes, iedereen gelooft zo een beetje wat hem het beste uitkomt... We schenken klare wijn. Hieronder vindt u de antwoorden op vijf vragen, met als centrale vraag: wat is nu de aanbevolen hoeveelheid a...

Is alcohol kankerverwekkend? Geüpdatet op 11/07/2006 - 00h00

Deze vraag is verrassend en toch dringt ze zich steeds vaker op. Lang werd aangenomen dat alcohol enkel in combinatie met roken kankerverwekkend was. Een lage dosis alcohol zou zelfs als beschermend kunnen worden beschouwd. Hoe zit het nu?

En u? Drinkt u alcohol? Geüpdatet op 24/09/2002 - 00h00

Mensen die te veel alcohol drinken, zijn een gevaar, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de anderen. België telt 300.000 alcoholisten. Alcoholisme is de op één na belangrijkste doodsoorzaak die kan worden voorkomen! De enige oplossing voor dat e...

Meer artikels