PUBLICITÉ

Vrijen is gezond!

Geüpdatet door Julie Robin op 19/11/2012 - 16h02
-A +A

Bij het woord seks denken we vooral aan passie en lust, maar wist u dat het ook goed is voor de gezondheid?

Wetenschappers en seksuologen beamen unaniem dat vrijen veel voordelen heeft.

PUB

De voordelen van seks voor de gezondheid

We ervaren niet alleen genot als we klaarkomen. Tijdens het vrijen en het orgasme komen er in de hersenen ook hormonen vrij (ocytocine, serotonine, endorfine) en die hebben tal van verrassende positieve effecten. Vrijen:

 • vermindert migraine en pijn
   
 • heeft een positief effect op het geheugen
   
 • doet het type antilichaampjes stijgen dat een beschermend effect heeft op verschillende infecties, ook verkoudheden of griep
   
 • vermindert het aantal gevallen van prostaatkanker bij mannen en van borstkanker bij vrouwen
   
 • is goed voor de lijn.

Van vrijen leven we langer

“De coïtus is een echte sport die de lichamelijke conditie op peil houdt. Omdat seks een positief effect heeft op de stemming, voelen mensen zich lekkerder in hun vel. En het is bewezen dat mensen die gelukkig zijn ouder worden”, aldus seksuoloog Pascal De Sutter.

Uit een studie die is verschenen in de British Medical Journal blijkt bovendien dat mannen die minder dan één keer per maand vrijen twee keer meer kans lopen om de eerstvolgende tien jaar te sterven dan mannen die één keer per week vrijen. En een studie aan de Duke University die 25 jaar lang 270 mensen heeft gevolgd, heeft aangetoond dat mannen langer leven naarmate ze vaker seks hebben.

Bij mannen leidt meer seks dus tot een stijging van de levensverwachting. Bij vrouwen is dat niet noodzakelijk het geval. Zij hechten vooral belang aan de kwaliteit van het seksleven.

Initialement publié par Julie Robin le 19/11/2012 - 00h00 et mis à jour par Julie Robin le 19/11/2012 - 16h02

Pascal De Sutter, seksuoloog, dokter in de psychologie, docent en onderzoeker aan de faculteit voor psychologie van de Université de Louvain. Auteur van het boek La sexualité des gens heureux.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Genot heeft tijd nodig Geüpdatet op 21/12/2004 - 00h00

Mannen en vrouwen hebben niet hetzelfde seksritme. Mannen laten zich leiden door hun driften, raken snel opgewonden en willen even snel klaarkomen. Vrouwen daarentegen willen letterlijk en figuurlijk aftasten en hebben een lang voorspel nodig vóór er...

Liefde: hoe onderscheidt u mannen van vrouwen? Geüpdatet op 23/12/2003 - 00h00

Op straat kunt u uiteraard een man onderscheiden van een vrouw. In de liefde gaat het echter veeleer om gedrag dan om anatomie, en liggen de zaken iets ingewikkelder. Enkele tips om te weten met wie u te doen hebt in het donker!

Vrijen: de vraag van het ‘hoe vaak’ Gepubliceerd op 03/05/2017 - 12h11

Wat is een harmonieus seksleven en bestaat er zoiets als een "ideaal of normaal" ritme? Soms, vaak, continu, nooit, enz. De vraag hoe vaak we het doen wekt altijd nieuwsgierigheid. Maar bestaat er zoiets als een norm of telt niet eerder het door beid...

Seksueel genot bij de man Gepubliceerd op 20/08/2013 - 10h00

Eén ding staat vast: het seksuele genot van de man heeft niets te maken met dat van de vrouw. Genot, orgasme, allemaal termen die over het geluk van de mannelijke seksualiteit gaan, maar spreken ze wol over hetzelfde? Mannen zijn er minder spraakzaam...

Meer artikels