PUBLICITÉ

Vriendschap op het werk: kan dit?

Gepubliceerd door Psychonet Production, bewerkt door Philippe Burton op 17/12/2002 - 00h00
-A +A

Vriendschap op het werk is goed voor de motivatie en het humeur. Maar men moet er ook mee opletten. Een gesprek met François Lelord, psychiater en bedrijfsconsulent.

PUB

Rivaliteit: vijand nummer 1

Rivaliteit op het werk kan de beste vriendschappen kapot maken. "Ongewild kan men in een situatie van concurrentie terechtkomen en bij competitie gelden andere regels dan bij vriendschap", verklaart psychiater en consulent Francois Lelord. Het komt erop aan zo snel mogelijk te achterhalen wie, onder het mom van vriendelijkheid, een bedreiging kan vormen voor uw functie en deze persoon of personen op een veilige afstand te houden. Bepaalde collega's kunnen op een dag overlopen naar de "vijand" en proberen het gras onder uw voeten weg te maaien. Als u te mededeelzaam bent geweest, zullen deze personen met plezier uw kritische uitlatingen herhalen. Dus nooit de stem verheffen of het achterste van uw tong laten zien!

De vraag van de chef

Als u goed overeenkomt met uw directe oversten, wees dan op uw hoede voor hypocrisie en jaloezie! "Loop er niet mee te koop dat u bevriend bent met de chef, blijf zeer professioneel in aanwezigheid van derden", waarschuwt Francois Lelord. Desnoods kan u uw chef ook buiten de kantooruren zien!Als uzelf een hogere functie bekleedt, moet u uw autoriteit laten voelen, ook al vindt u sommige van uw collega's zeer sympathiek. Reageer bij het minste teken van rebellie van uw collega's die - bewust of onbewust - uw macht willen ondergraven. In geval van klachten, herinner hen aan de opdracht die ze hebben gekregen en het professionalisme dat u van hen verwacht.

Gepubliceerd door Psychonet Production, bewerkt door Philippe Burton op 17/12/2002 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe kritiek op een collega uiten? Gepubliceerd op 30/04/2014 - 16h20

Als collega's hun werk afroffelen of menen dat alles veroorloofd is, zou men hen wel eens van antwoord willen dienen. Maar hoe kan men een medewerker bekritiseren? Enkele tips van psychiater en consulent François Lelord.

Meer artikels