PUBLICITÉ

Voorzichtigheid geboden!

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 13/01/2002 - 00h00
-A +A

Geneesmiddelen en zwangerschap gaan zelden goed samen. Een waarschuwing is hier dan ook op zijn plaats.

PUB
Overzicht

In het laatste nummer van het tijdschrift van het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie waarschuwen de auteurs voor het gebruik van geneesmiddelen tijdens de zwangerschap. Een studie van twee jaar geleden toonde aan dat vrouwen tijdens hun zwangerschap gemiddeld 13,6 verschillende geneesmiddelen hadden ingenomen op voorschrift van hun arts. Slechts 1% van de vrouwen had geen enkel geneesmiddel genomen.

Gevaarlijk?

Van 1,6% van de voorgeschreven geneesmiddelen is bekend dat ze foetale afwijkingen kunnen veroorzaken. De specialisten waren van mening dat de voordelen niet opwogen tegen de risico's. In 59,3% van de gevallen werden geneesmiddelen voorgeschreven waarvan bekend is dat ze effecten kunnen hebben op het ongeboren kind. 77,5% van de vrouwen kreeg geneesmiddelen waarvan de effecten niet bekend zijn. Het Belgisch centrum erkent evenwel dat het voor artsen niet gemakkelijk is alle aanbevelingen te kennen. De arts is vrij om voor te schrijven en de apotheker is vrij om al dan niet een geneesmiddel af te leveren, maar ook de patiënte moet haar verantwoordelijkheid nemen. De patiënte mag niet zomaar geneesmiddelen nemen (automedicatie is gevaarlijk) en moet de gebruiksaanwijzingen naleven. Talrijke auteurs zijn overigens van mening dat vitaminen zelden noodzakelijk zijn als de zwangere vrouw niet ziek is, behalve foliumzuur!

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 13/01/2002 - 00h00 Gebruik van geneesmiddelen tijdens de zwangerschap, december 2001
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Geen tv in de kinderkamer Geüpdatet op 26/07/2005 - 00h00

De gelijktijdige conclusies van drie studies liegen er niet om: hoe meer kinderen tv kijken, hoe slechter ze het doen op school. Een tv in hun kamer vermindert hun intellectuele scores, terwijl de tijd die ze doorbrengen voor het scherm, een indicato...

Bevalling: begeleide of instinctieve arbeid? Geüpdatet op 24/01/2006 - 00h00

Tijdens de bevalling is de arbeid niet veel korter als de toekomstige mama wordt begeleid door een vroedvrouw die haar zegt wanneer en hoe ze moet persen dan wanneer ze instinctief mag persen.

Meer artikels