PUBLICITÉ

De voortplantingsmethode doet er weinig toe

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 26/04/2005 - 00h00
-A +A

Baby's die verwekt zijn via medisch begeleide voortplanting (MBV) kennen een even gezonde lichamelijke en geestelijke ontwikkeling als natuurlijk verwekte kinderen, zo luidt de conclusie van een nieuwe Europese studie.

PUB

Louise Brown, de eerste proefbuisbaby, werd in 1978 in Engeland geboren na IVF (in-vitrofertilisatie). De voorbije kwarteeuw werden overal ter wereld miljoenen baby's verwekt via medisch begeleide voortplanting (MBV).

Identieke ontwikkeling

Een recente Europese studie bracht geen enkel verschil in ontwikkeling aan het licht tussen kinderen van vijf jaar die natuurlijk verwekt werden, via in-vitrofertilisatie (IVF) of via een intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI). De studie ging de lichamelijke en intellectuele vaardigheden na van 488 natuurlijk verwekte, 424 via IVF en 511 via ICSI verwekte kinderen in vijf Europese landen: België, Denemarken, Griekenland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Meerlingen werden niet opgenomen in het onderzoek. De conclusie sluit aan bij die van een andere Europese studie uit 2003.

Een kwestie van spermatozoïden

Er was enige onrust ontstaan over het feit dat ICSI de natuurlijke spermaselectie omzeilt, wat de kans op genetische afwijkingen zou kunnen verhogen. Deze methode selecteert namelijk een zaadcel in het laboratorium en injecteert hem in een eicel. Vervolgens wordt de bevruchte eicel ingebracht in de baarmoeder. Bij natuurlijke selectie bevruchten alleen de beste zaadcellen de eicellen, waardoor de foetus het best mogelijke genetische materiaal meekrijgt.Deze studies stellen ouders die een beroep hebben gedaan op MBV alvast gerust, ook al biedt uiteraard geen enkele bevruchtingsmethode absolute gezondheidswaarborgen, of ze nu natuurlijk is of niet.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 26/04/2005 - 00h00 Ponjaert-Kristoffersen I., Pediatrics, March 2005; vol 115: pp e283-e289.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Stress, IVF en zwangerschap: een driehoeksverhouding Gepubliceerd op 04/03/2014 - 14h39

Er komt veel stress kijken bij de processen van medisch begeleide voortplanting. IVF vormt daar geen uitzondering op. Welke impact heeft stress op het succes van deze behandelingen? De wetenschap staat niet stil.

Proefbuisbaby: toch enkele risico's Geüpdatet op 01/04/2002 - 00h00

Volgens een Amerikaanse en een Australische studie zou medisch geassisteerde bevruchting toch niet zonder risico zijn voor de toekomst van de kinderen. Proefbuisbaby's zouden tweemaal meer risico lopen op een laag geboortegewicht of aangeboren misvor...

Meer artikels