Baby's die verwekt zijn via medisch begeleide voortplanting (MBV) kennen een even gezonde lichamelijke en geestelijke ontwikkeling als natuurlijk verwekte kinderen, zo luidt de conclusie van een nieuwe Europese studie.

Louise Brown, de eerste proefbuisbaby, werd in 1978 in Engeland geboren na IVF (in-vitrofertilisatie). De voorbije kwarteeuw werden overal ter wereld miljoenen baby's verwekt via medisch begeleide voortplanting (MBV).
Identieke ontwikkeling
Een recente Europese studie bracht geen enkel verschil in ontwikkeling aan het licht tussen kinderen van vijf jaar die natuurlijk verwekt werden, via in-vitrofertilisatie (IVF) of via een intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI). De studie ging de lichamelijke en intellectuele vaardigheden na van 488 natuurlijk verwekte, 424 via IVF en 511 via ICSI verwekte kinderen in vijf Europese landen: België, Denemarken, Griekenland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Meerlingen werden niet opgenomen in het onderzoek. De conclusie sluit aan bij die van een andere Europese studie uit 2003.
Een kwestie van spermatozoïden
Er was enige onrust ontstaan over het feit dat ICSI de natuurlijke spermaselectie omzeilt, wat de kans op genetische afwijkingen zou kunnen verhogen. Deze methode selecteert namelijk een zaadcel in het laboratorium en injecteert hem in een eicel. Vervolgens wordt de bevruchte eicel ingebracht in de baarmoeder. Bij natuurlijke selectie bevruchten alleen de beste zaadcellen de eicellen, waardoor de foetus het best mogelijke genetische materiaal meekrijgt.Deze studies stellen ouders die een beroep hebben gedaan op MBV alvast gerust, ook al biedt uiteraard geen enkele bevruchtingsmethode absolute gezondheidswaarborgen, of ze nu natuurlijk is of niet.
Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !