PUBLICITÉ

De voornemens van de Belgen voor 2008

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 22/01/2008 - 00h00
-A +A

Goede voornemens zijn vaak geen lang leven beschoren, maar toch hebben ze hun nut. Uit een enquête blijkt dat de voornemens van de Belgen zich dit jaar vooral op de gezondheid richten met extra l aandacht voor voeding en sport.

PUB

De enquête werd uitgevoerd bij meer dan 500 gezinnen die representatief zijn voor de Belgische bevolking van 18 tot 75 jaar, van 12 tot 21 december 2007. Verschillende gezondheidsthema's werden daarin aangekaart. Wij staan even stil bij twee thema's: voeding en sport.

Voeding: vanaf morgen!

Wat is uw perceptie van een gezonde voeding? De antwoorden op de eerste vraag zijn eerder klassiek: fruit en groenten eten, zo zeggen 47% van de mannen en 72% van de vrouwen, een evenwichtige voeding volgens 61% van de Franstaligen en 28% van de Nederlandstaligen, niet te vet eten (30%), gevarieerd eten (14%) of alles eten (12%).
Bijna een tiende van de Belgen (9%) associeert gezonde voeding met bio (terwijl er geen enkel degelijk argument is dat die associatie bewijst), 9% met het niét eten van snacks. Slechts 2% van de bevraagde Belgen denkt bij gezonde voeding aan plezier. Alsof gezond en lekker tafelen twee tegenovergestelde begrippen zijn! Het tegendeel is waar.
En wat zijn de goede voornemens voor 2008? Meer aandacht besteden aan de dagdagelijkse voeding (46%). Om overgewicht te vermijden? Ja, maar er zijn ook andere redenen: een goede gezondheid (50%) en de conditie (18%). Niet zwaarlijvig worden is niet de eerste zorg van mensen die meer aandacht willen besteden aan hun voeding (10%).
En mensen die geen oog hebben voor een betere dagelijkse voeding (16%)? De aangehaalde redenen zijn de aantrekkingskracht van een goede maaltijd (5%), angst om zich te beperken (4%) en het gebrek aan belangstelling (4%).

Nu ga ik echt sporten

Het is een seizoensgebonden verschijnsel: na de eindejaarsfeesten stijgt het aantal abonnees in sportclubs of fitnessclubs en neemt het aantal joggers in de straten toe. Men gaat wat minder eten en wat meer bewegen. Meer dan één Belg op de twee (52%) neemt zich voor om meer werk te maken van de fysieke conditie in 2008.
In vorm zijn wordt door 36% van de landgenoten geassocieerd met een goed humeur, voor 27% met 'wakker' zijn, voor 23% met fysieke conditie, voor 22% met dynamiek en voor 20% met een goede
gezondheid. Voor niet meer dan 11% van de Belgen heeft 'in vorm zijn' te maken met sport doen en voor 9% met een goed fysiek uithoudingsvermogen.
67% van de Belgen zegt zich bezorgd te maken over de fysieke conditie. Dat is het geval bij 52% van de Franstaligen en 78% van de Nederlandstaligen.
Amateursporters hebben verschillende redenen om aan sport te doen: 27% doet het om zich goed te voelen, 17% om in vorm te blijven, 16% om het plezier dat sport verschaft, 15% om langer te leven en 15% om een mooi lichaam te hebben. Slechts 6% van de Belgen doet aan sport om gezond te blijven.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 22/01/2008 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Sportief in het hoofd... Geüpdatet op 27/04/2004 - 00h00

Voor de derde keer in vijf jaar heeft de Olympic Health Foundation het gedrag van de Belg geanalyseerd inzake sport, voeding en gezondheid. Resultaat: onze lichaamsbeweging wordt steeds passiever…

Het seksleven van de Belg: geen lachtertje! Geüpdatet op 19/10/2004 - 00h00

Voor de achtste editie van de wereldseksenquête waren 2.516 Vlaamse en 1.110 Franstalige internetgebruikers van minder dan 16 jaar tot meer dan 55 jaar bereid een tipje van de sluier van hun geheime privé-leven te lichten.

Anorexie bij sporters Geüpdatet op 29/08/2006 - 00h00

Iedereen kan op een dag aan anorexie lijden. De ziekte komt niet alleen voor bij vrouwen, ook steeds meer mannen hebben er mee te kampen. Bij die mannen zijn er ook heel wat atleten.

Meer artikels