PUBLICITÉ

Voorkom osteoporose!

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 09/11/2009 - 00h00
-A +A

De preventie van osteoporose is vooral gebaseerd op een kalkrijke voeding, want kalk is de bouwstof van onze botten.

PUB

De preventie van osteoporose begint al in de puberteit

De preventie van osteoporose moet al in de puberteit beginnen, want hoe hoger de tijdens de puberteit bereikte piekbotmassa (de maximale totale botmassa), hoe beter. Maar om dat doel te halen moet er ook voldoende kalk worden opgenomen.
Deze preventieve aanpak is allesbehalve evident. Hoe kunnen pubers ertoe worden overgehaald om nu voldoende melkproducten te nuttigen zodanig dat ze 50 jaar later een stevig beendergestel hebben? We maken nog bot aan tot ons dertigste. Rond die leeftijd bereiken we ook onze piekbotmassa. Maar ook daarna blijft de opname van kalk belangrijk om de afbraak van het bot tegen te gaan.
Lange tijd heeft de hormonale substitutietherapie vrouwen beschermd tegen osteoporose. Maar sinds ontdekt werd dat deze therapie het ontstaan van borstkanker in de hand zou kunnen werken, wordt ze nog zelden voorgeschreven.

Kalk, onze belangrijkste partner in de strijd tegen osteoporose

Pubers en jonge volwassenen hebben er alle belang bij om hun behoefte aan kalk te dekken of zelfs meer op te nemen dan de aanbevolen hoeveelheid. Volgens sommige studies kunnen we met 1500 mg kalk per dag het verlies van bot in de wervelkolom tussen 30 en 42 jaar voorkomen.
Er hoort dus dagelijks bij elke maaltijd melk, yoghurt en kaas of kwark op het menu te staan, want alleen melkproducten leveren genoeg kalk. Als u de aanbevolen hoeveelheid niet haalt of een melkallergie hebt, neem dan zeker kalk bij. Dat kan in de vorm van voedingssupplementen.
2 potjes yoghurt of 300 g kwark of 30 g gruyère (of elke andere harde kaas van gekookte zuivel) of 40 g halfzachte kaas of 80 g camembert (of andere zachte kaas) leveren 300 mg kalk. Dat is 600 mg per dag als een van deze producten 's middags en 's avonds wordt gegeten.
Een groot glas melk van 300 ml bij het ontbijt levert dan weer 375 mg kalk. Alles samen komt u zo ongeveer aan 1000 mg. De rest haalt u uit groenten en het drinkwater.
Drinkyoghurt, en die zijn bij pubers gelukkig in de mode, kunnen al heel veel goedmaken. Let er dus op dat er altijd genoeg van deze producten in de koelkast staan.

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 09/11/2009 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Osteoporose: wat moet ik eten? Geüpdatet op 27/03/2012 - 14h29

Osteoporose is een typische ouderdomsziekte, maar er kan preventief iets aan gedaan worden nog voor de veertig in zicht komt. Voeding en lichaamsbeweging zijn de pijlers van de preventie van osteoporose . Een gedetailleerd overzicht.

Preventie van osteoporose Geüpdatet op 13/07/2007 - 00h00

Osteoporosepreventie begint al in de adolescentie, want in die periode moet de botmassapiek op zijn hoogst zijn. Dat is niet evident, maar we mogen er wel van uitgaan dat verantwoordelijke ouders hun dochters de basisprincipes van een gezonde voeding...

Osteoporose: hoe valt het te voorkomen? Geüpdatet op 13/01/2009 - 00h00

Osteoporose maakt de botten broos en werkt daardoor breuken en verstuikingen in de hand. Het fenomeen versnelt met de menopauze door de vermindering van de hormoonproductie. Het is dus van groot belang om vanaf die periode een aantal preventieve maat...

Meer artikels