PUBLICITÉ

Voorjaarsschoonmaak: grondig graag!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/05/2012 - 12h32
-A +A

De lente is al enkele weken bezig, maar de zon wil zich maar niet laten zien.

Er is dus nog tijd om met de voorjaarsschoonmaak te beginnen.

PUB

Wat heeft de voorjaarsschoonmaak te maken met mijn gezondheid?

Heel veel. Om te beginnen is een opgeruimde woning goed voor de gezondheid, want ze bevat dan minder stof en mijten. U verliest er ook minder tijd in om naar rondslingerende dingen te zoeken, en dat is dan weer goed tegen de stress.

En een goed opgeruimde woning is ook goed voor het moreel.

We hoeven natuurlijk niet allemaal in een kraaknet huis te wonen om gelukkig te zijn. Maar als het om ons heen een zootje is, wekt dat negatieve gevoelens op zoals ontmoediging of schaamte. En stukje bij beetje worden we zo depressief! Dat is dus het nut van de voorjaarsschoonmaak.

 

Hoe doe ik mijn voorjaarsschoonmaak zoals het hoort?

Het is helemaal niet de bedoeling om hier gedetailleerde tips te geven voor het poetsen, vooral ook omdat uw schrijfster van dienst zelf helemaal geen expert is op dat vlak.

Maar deze kleine dingetjes kunnen van een eenvoudige voorjaarsschoonmaak een moment maken waarin u zichzelf terugvindt. Ze kunnen u de rest van het jaar ook meer evenwicht en rust bezorgen.

 

  • Doe het voor uzelf. U poetst niet gewoon, u wijdt uw tijd aan uw leefomgeving en aan iets wat u elke dag weer deugd doet.
  • Mijd oppervlakkig poetsen. Een voorjaarsschoonmaak is niet bedoeld voor de gasten die binnenkort komen, maar voor u en u alleen. Maak die kast bijvoorbeeld leeg die in de kelder staat of sorteer eens de dingen in de lades van uw commode. Dat is belangrijker dan even met de dweil over de vloer te gaan.
  • Weg met alle ballast. Als u bijvoorbeeld beslist om een wandkast aan te pakken, maak die dan helemaal leeg en reinig ze volledig. Zet er daarna alleen de dingen in terug die u wilt houden of die nuttig zijn. Geef de rest weg of gooi het weg als het geen waarde heeft. U zult zien dat u zich door die ene handeling alleen al een stuk lichter zult voelen.
  • Vraag hulp. De voorjaarsschoonmaak is wel een leuk moment, maar het brengt toch ook een hoop werk mee. Laat de rest van het gezin dus mee de handen uit de mouwen steken. Laat iedereen zijn "hoekje" schoonmaken. Dan zal de woning nog veel netter ogen, en iedereen zal er opgewekter bij lopen.
  • Geef ook de decoratie een beurt. Maar koop niets nieuws! Begin met de schilderijen en andere decoratiestukken aan de wand die u beu bent zorgvuldig op te bergen. Haal daarna de stukken boven – als u er hebt – die u al langer in huis hebt liggen, maar die tot nu toe minder aandacht gekregen hebben. Misschien hebt u op vakantie een schilderijtje gekocht dat u nog nooit hebt opgehangen, of misschien hangt er eentje in een hoek in een weinig gebruikte kamer. Dan is het nu het moment om die een ereplaats te geven zodat ze beter tot hun recht komen. Als u niets in uw voorraad hebt dat u bevalt, moet u gewoon creatief zijn. Zet een paar foto’s op de kast die u mooi vindt, of zet wat seizoensbloemen in een vaas. Of stal de mooie postkaarten van vrienden of familie uit die u nog liggen hebt van vorige zomer. Voor niets of zo goed als niets hebt u een lichtjes veranderd interieur waar u helemaal van opkikkert.
Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/05/2012 - 12h32
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Valpartijen: een veilige woning helpt voorkomen! Gepubliceerd op 05/06/2015 - 14h25

Valpartijen bij senioren behoren tot de meest voorkomende doodsoorzaken, maar ze leiden ook heel vaak tot afhankelijkheid. Het risico op valpartijen wordt vergroot door het verslechterende zicht of een verminderde soepelheid, maar ook door aspecten i...

Verlucht uw huis tegen binnenluchtvervuiling ! Gepubliceerd op 21/12/2012 - 15h32

Goede voornemens... Hier is er eentje waaraan u zich gemakkelijk zult kunnen houden en dat bovendien goed is voor de gezondheid . Toch zijn er nog veel mensen die er geen rekening mee houden: zet de ramen open, het is goed voor uw gezondheid !

Vervuiling in huis: zoek de haarden Geüpdatet op 07/01/2013 - 09h41

Wist u dat er in uw woning heel wat vervuilende stoffen en organismen kunnen zitten die schadelijk zijn voor de gezondheid ? Enkele eenvoudige maatregelen tegen vervuiling in huis kunnen ons veel problemen besparen, zeker omdat we zo’n 80% van onze t...

Meer artikels