PUBLICITÉ

Voor het eerst op vakantie met de baby

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/08/2013 - 12h12
-A +A

De kogel is door de kerk: u gaat op vakantie en de baby gaat mee. Met de juiste voorzorgsmaatregelen zult u kunnen genieten van een zorgeloze reis. Enkele tips…

PUB

Met de baby op reis: onze tips voor het transport

Met de auto
Laat uw kind zeker geen uren achtereen in de auto zitten! Zet de baby altijd in een verstelbaar autokinderzitje en let erop dat het niet te warm wordt. Trek eventueel wat kleren uit en doe die weer aan als het nodig is (zorg voor verschillende lagen, zo kunt u makkelijk iets uittrekken). Let er ook op dat uw baby niet in de tocht zit en geef het regelmatig te drinken (melk of water). Las regelmatig een stop in en haal uw baby uit de auto zodat die frisse lucht krijgt.

Met de trein
Als u uw baby op uw schoot neemt, hoeft u geen extra plaats te betalen om de reiswieg neer te zetten. Uw kindje zal het ook fijn vinden om zo dicht bij u te zijn. Voorzie alle nodige spullen: eten, water, luiers, speelgoed, knuffeldier…

Met het vliegtuig
De grote valstrik is de lagere luchtdruk. Geef uw baby vaak te drinken. Als u het de borst geeft, moet u zelf ook veel drinken. Laat uw baby ook bij het opstijgen en landen drinken. Zo voorkomt u dat het oorpijn krijgt. Geef het ook iets om op te zuigen zodat het moet slikken. Denk er ook om dat het in een vliegtuig koud kan zijn. Neem dus voor iedereen iets warms mee! Goed om te weten: baby’s kunnen op elke leeftijd met het vliegtuig reizen.

Met de baby op reis: onze tips voor de bestemming

Aan zee
Zet uw baby nooit open en bloot in de zon! Blijf niet te lang op het strand, want zelfs onder een parasol of onder de kap van de kinderwagen vangt de baby indirect zonlicht op, de stralen die door het zand en het water worden weerkaatst. Bescherm uw kind in ieder geval met een hoedje of petje, een zonnebril voor baby’s (zeker geen speelgoedbril, want de glazen filteren het UV-licht niet!) en als het kan met kleren die armpjes en benen bedekken. Wrijf elk plekje blote huid in met een zonnecrème met zeer hoge beschermingsfactor.

In de bergen

Ga liefst niet boven de 1500 m. Hogerop slapen baby’s vaak moeilijk. Er kunnen van de ene dag tot de andere of tussen ‘s ochtends en ‘s avonds grote temperatuurschommelingen optreden. Let er altijd op dat uw baby het niet te koud of te warm heeft, want baby’s kunnen hun lichaamstemperatuur nog niet zelf regelen. En gebruik als het kan een draagzak als u gaat wandelen.

Op het platteland
Houd rekening met de felle zon en de temperatuurschommelingen. En wees vooral op uw hoede voor muggen. Voorzie de wieg of het bedje van een muggennet. Als u uw baby op een deken op het gras ligt, verjaag dan de insecten en kijk uit voor adders!

In het buitenland
Een nieuwigheidje: vroeger kon u uw kind inschrijven op uw eigen pas, dat kan nu niet meer. Ook een baby moet voortaan een eigen pas hebben. Regel dat dus op voorhand! In sommige landen moet u ook een schriftelijke toestemming van de vader voorleggen als u als moeder alleen met uw kind op reis gaat. Het gaat om een attest dat uw ouderlijk gezag of voogdijschap over het kind bevestigt. En als het kind door geen enkele van zijn ouders vergezeld is, zal het een officiële vergunning nodig hebben om het grondgebied te verlaten. Al deze maatregelen kosten tijd. Win dus ruim op voorhand  inlichtingen in bij de luchtvaartmaatschappij, uw reisagentschap, de ambassade…! Raadpleeg uw huisarts of kinderarts voor u naar het buitenland vertrekt. Hij zal u zeggen welke vaccinaties uw baby eventueel nodig heeft (al naargelang de leeftijd) en wat de relatieve risico’s inzake hygiëne en voeding zijn. Nog eens: wees op uw hoede voor hitte, de zon en muggenbeten! Denk vooruit en neem alles mee wat u nodig zou kunnen hebben, want het kan zijn dat bepaalde producten ter plekke niet te vinden zijn.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 20/06/2011 - 17h12 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 06/08/2013 - 12h12
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Reizen met uw baby Gepubliceerd op 06/07/2012 - 12h28

Met de auto op reis gaan en uw baby meenemen: het kan. Als u zich maar goed organiseert, alleen het strikt noodzakelijke meeneemt en voorrang geeft aan veiligheid en comfort. Enkele tips.

Met baby op vliegtuig Gepubliceerd op 10/08/2016 - 10h34

U zult zich heel wat vragen stellen als u met een klein kind op reis gaat, zeker als u met het vliegtuig reist!

Met baby op reis: hoe en waar naartoe? Gepubliceerd op 25/07/2012 - 10h59

Ouders of grootouders wensen op reis te gaan en uiteraard gaat baby met hen mee. Maar waar trekt men best naartoe wanneer baby meegaat? Welke voorzorgen moet men nemen? En waarop moet men letten voor het comfort en de veiligheid van het jonge kind ?

Meer artikels