PUBLICITÉ

Voor het eerst naar de kleuterschool. Hoe begeleid ik mijn kind?

Geüpdatet door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 03/09/2012 - 10h30
-A +A

Het is zover, uw kleintje gaat naar de kleuterschool.

De eerste keer naar school is altijd een grote gebeurtenis. De vogel het nest te zien uitvliegen, vervult u met een mengeling van trots, opwinding en vrees.

Enkele denkpistes om de eerste schooldag vlot te laten verlopen... voor uw kind én voor u!

PUB

Naar de kleuterschool: een stap in het onbekende

De stap naar de kleuterschoolis een enorme verandering voor uw kind: andere uren, andere gewoontes, andere gezichten. Ook al kunt u niet op alles anticiperen en blijft er altijd een stukje avontuur aan, toch kunt u deze fase samen voorbereiden.

U kunt in de vakantie de school bezoeken, het schoolgerief kopen of even langs de speelplaats lopen... Al die momenten zijn unieke kansen om er met uw kind over te praten en op zijn vragen te antwoorden.

De school is de crèche niet. Maak u niet te druk over de verandering, maar bagatelliseer ze ook niet. Deze stap naar de kleuterschool is ook een bron van fierheid voor uw kind, een teken dat het groot wordt!

Bange ouders? Breng uw angsten onder woorden!

Het heeft geen zin om het te ontkennen: de stap naar de kleuterschool is vooral voor de ouders een moment van stress. U hoeft uw bezorgdheid niet te verbergen voor uw kind, integendeel zelfs! Als u uw angst probeert te verstoppen, bestaat de kans dat u die ongewild overdraagt op uw kind. Dat kan als u er bijvoorbeeld te sterk op hamert dat hij braaf zal moeten zijn en goed zal moeten luisteren naar de leerkracht.

Iedere ouder is bang dat zijn kind te druk zal zijn en de rest van de klas zal storen.  Maar dat is wel degelijk uw angst, en niet die van uw kind! Mijd ook woorden met een negatieve connotatie, zoals: « Wees maar niet bang, zo erg is het ook weer niet…». Dat zou bij uw kind wel eens averechts kunnen werken.

Denk erom dat de leerkracht uw bondgenoot is: hij is vertrouwd met kinderen die voor het eerst naar school gaan! Vaak mogen de kinderen van de leerkracht trouwens nog een poos hun knuffel bij zich houden, lang genoeg om de overgang van thuis naar school te maken.

 

Initialement publié par Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste le 03/09/2012 - 00h00 et mis à jour par Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste le 03/09/2012 - 10h30

Sébastien Schetgen, kleuteronderwijzer, psycholoog en psychopedagoog, Centre Scolaide

 

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Pesten op school: hoe moet u reageren? Geüpdatet op 06/01/2016 - 09h52

Wat verstaat men precies onder pesten? Hebt u al enkele weken het gevoel dat er iets schort bij uw kind? Zondert het zich af, wil het niet meer naar school en is zijn zelfbeeld bijzonder laag? Misschien wordt het wel gepest op school? Maar hoe spoort...

Uw kind gaat naar de lagere school Geüpdatet op 10/09/2002 - 00h00

Het eerste schooljaar is een cruciale stap voor uw kind. Het is nu geen kleuter meer; het wordt groot, en daarvoor gaat het eerst leren lezen! Maar het zal ook te maken krijgen met nieuwe vriendjes, meer wedijver en een nieuwe leerkracht.

Meer artikels