PUBLICITÉ

Voor gezonde tanden, ontdek de verborgen suikers in uw bord...

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 18/05/2016 - 17h39
-A +A

Het dieet heeft een belangrijke invloed op de gezondheid van de tanden. Voedsel en dranken die veel suikers bevatten, bedreigen het gebit. Suiker vergroot namelijk het risico op tandbederf.

PUB

Tandbederf door zuren

Voorbeelden van voedingsproducten die veel suiker bevatten, zijn snoep, koekjes, bananen, gedroogd fruit, ... De suikers worden door bacteriën in de mond omgezet naar zuren. En die zuren vallen het glazuur van de tanden aan, wat uiteindelijk kan leiden tot tandbederf of cariës.
Het risico op tandbederf hangt af van hoe vaak en hoe lang u een suikerproduct eet, en in welke mate de substantie aan de tanden blijft plakken. Hoe langer de zuren kunnen inwerken, hoe minder het speeksel de kans krijgt om het tandglazuur op eigen kracht te herstellen. De oplossing is dus de suikerinname te beperken, na het eten de tanden te poetsen en elke dag te flossen.

Ook rijst en brood veroorzaken tandbederf

De boosdoeners zijn niet alleen snoep en taart. Ook rijst, pasta en brood bevatten veel suikers. Pas ook op met suikerhoudende dranken zoals cola en limonade, en gesuikerde thee of koffie. Verder valt af te raden om tijdens de dag af en toe van een flesje cola te nippen. Op die manier zijn de tanden geen rust gegund, en worden ze de hele dag door blootgesteld aan de zuren. Zuur voedsel ten slotte zoals citrusvruchten maken best deel uit van een grotere maaltijd om de impact van de zuren te verminderen.

Initialement publié par Pieter Segaert, gezondheidsjournalist le 21/09/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 18/05/2016 - 17h39
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Tandglazuur, sterk en broos tegelijk Gepubliceerd op 02/05/2011 - 16h02

Het glazuur dat onze tanden beschermt, is het hardste materiaal in ons hele lichaam. Jammer genoeg slijt het ook af, bij de ene al sneller dan bij de andere... Maar welke factoren maken ons tandglazuur precies broos?

Tips voor gezonde tanden... Geüpdatet op 06/12/2005 - 00h00

De frequentie van tandbederf (cariës) daalt op wereldvlak, dankzij een betere mond- en tandhygiëne. Toch blijven sommige eetgewoonten onze tanden teisteren. En het zijn niet altijd die waaraan we denken...

Red uw gebit! Gepubliceerd op 13/01/2015 - 12h00

Koolhydraatrijke dranken zijn geschikt als sportdranken , ook al wordt gevreesd dat ze slecht zijn voor de tanden ! Zijn sporters gedoemd om te kiezen tussen carrière en cariës?

Meer artikels