Wat zijn herbruikbare luiers ?
Dat zijn luiers in textiel die na gebruik gewassen en hergebruikt kunnen worden.
Het is vandaag dé trend in de babyverzorging. Toch zijn de meningen over herbruikbare luiers verdeeld.
Als redactrice van e-gezondheid heb ik ze zelf maandenlang getest. Dit was mijn ervaring …

Herbruikbare luiers: hoe is het experiment verlopen?
Mijn zoontje leek net zo tevreden en comfortabel bij het dragen van herbruikbare luiers als bij het gebruik van wegwerpluiers. Vroeger bleven kinderen die wasbare luiers droegen langdurig in contact met vocht, maar het huidige absorberende textiel houdt de billetjes droog en is heel efficiënt is.
Het extra werk viel nog mee, vind ik. Herbruikbare luiers zijn tegenwoordig niet ingewikkelder dan wegwerpluiers. De luiers worden met drukknoppen of met klittenband vastgemaakt. Knopen maken of spelden gebruiken is verleden tijd. De luiers zijn trouwens speciaal ontwikkeld om snel te drogen. Als u er dus genoeg hebt (een twaalftal), hebt u er altijd wel eentje klaarliggen voor het verschonen.
De luiers leveren natuurlijk meer was op, maar ook dat valt al bij al nog mee. Ik deed naar schatting een of twee machines per week voor de luiers alleen.
Wat het contact met urine en andere minder prettige stoffen aangaat, hangt alles af van uw persoonlijke gevoeligheid. Bij herbruikbare luiers moet u inderdaad de stoelgang verwijderen voor het wassen. Daarom zit er een vel papier aan de onderkant van de luier dat de stoelgang opvangt en dat u daarna gewoon in het toilet kunt gooien. De luiers zelf zijn dus goed beschermd. Af en toe gebeuren er wel ongelukjes, maar ook met wegwerpluiers gebeurt dat. In sommige opzichten vind ik de wasbare luiers zelfs hygiënischer dan de wegwerpbare. Je hoeft de vieze luiers namelijk niet urenlang in de vuilnisbak te laten zitten tot die wordt leeggemaakt!
Wat het aspect geuren betreft, is alles een kwestie van organisatie. Vuile luiers ruiken niet lekker, dat is nu eenmaal zo! Maar je kunt ze tussen twee wasbeurten stockeren zonder dat je er hinder van hebt. Er bestaan namelijk reservoirs die de geuren perfect afsluiten.
Na het wassen ruiken de schone luiers weer heerlijk fris, op voorwaarde dat u ze geregeld ‘ontslakt’. Was ze ongeveer om de drie weken, aanvullend op de gewone wasbeurten, op hoge temperatuur (60°C) en doe er een beetje bleekwater en een flinke dosis ontsmettende etherische oliën bij (theeboom, citroen, lavendel enz.). Dan zijn de luiers weer als nieuw.
Herbruikbare luiers: zijn er ook nadelen aan?
Natuurlijk. Om terug te komen op de geur: ook al bestaan er altijd wel middeltjes voor, als mijn zoontje de luier vier of vijf uur om had, vond ik de geur vies. Ik had het gevoel dat hij naar ‘oude pis’ rook. Voor de nachten ben ik dan ook al gauw op wegwerpluiers overgeschakeld.
Buitenshuis is het ook niet altijd vanzelfsprekend om de vuile luiers te vervoeren. Ook op dat - praktische - vlak vind ik de wegwerpluiers onklopbaar. Herbruikbare luiers nemen ook meer plaats in. U moet dus de maat van de babykleertjes aanpassen!
Starten met herbruikbare luiers is ingewikkelder dan een pak luiers in de supermarkt te kopen. Er bestaan tal van modellen – in bamboe of katoen, ‘alles-in-één’ (luier- en overbroekje in één model) of aparte delen enz. Men breekt er zich kop over en u zal fouten voor u de voor uw situatie meest geschikte oplossing heeft gevonden.
Slotsom: herbruikbare luiers schrikken wat af, maar in de praktijk vallen ze ontzettend goed mee. Intussen heb ik de herbruikbare luiers moeten opgeven, niet uit eigen wil maar omdat de crèche ze niet meer aanvaardt. Maar ik vond mijn experiment heel positief!