PUBLICITÉ

Voor een geslaagde schoolstart

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 20/07/2015 - 15h06
-A +A

U kunt uw kind helpen bij een geslaagde schoolstart, met kleine middelen of grotere middelen zoals het aannemen van andere gewoonten. Vooral het aantal uren slaap en de voeding moeten in de gaten gehouden worden.

PUB

Slaap: kleine kinderen hebben behoefte aan:

 • 12 à 14 uren slaap per nacht.

Bij het opgroeien daalt de behoefte aan slaap progressief tot een tiental uren. Een ideaal uur om te gaan slapen is 21 uur, met eventueel nog een half uurtje lezen in bed. Opgelet: als het kind geen middagdutje meer doet, dan moet het 's avonds vroeger gaan slapen.

Als vieruurtje geeft u best:

 • Een potje yoghurt en een boterham met boter en confituur.

Het voordeel van yoghurt, in vergelijking met chocolade, is dat het calcium bevat. En in het algemeen kan je stellen dat chocolade beter is dan koeken en andere industrieel bereide zoetigheden die veel te veel vetten bevatten. Brood geniet altijd de voorkeur op zoetigheden, ook als er (niet te veel) boter op de boterham zit en confituur. U moet weten dat de vetten in snoep en andere zoetigheden gewijzigde vetten zijn die minder goed zijn voor de gezondheid dan ongewijzigde vetten. Beperk de consumptie van die zoete voedingsmiddelen zoveel mogelijk.

De ideale grootte van een boekentas :

 • Net zo breed als de schouders.

Door het hefboomeffect weegt een te brede schooltas nog meer door op de wervelkolom. Bovendien komt het de bewegingsvrijheid niet ten goede omdat je makkelijk ergens blijft haperen en ook dat is niet goed voor de wervelkolom.

Geef uw kinderen nooit light frisdranken.

 • Niet waar.

Om de hoeveelheid suikers te beperken, kunt u frisdranken vervangen door light frisdranken, maar in het algemeen moeten gesuikerde dranken zoveel mogelijk vermeden worden. Water is de enige drank die noodzakelijk is voor het goed functioneren van het organisme.

Wat kleren betreft:

 • Altijd twee laagjes: een T-shirt en een trui

Kleding in laagjes is beter. Kinderen bewegen veel en krijgen het snel warm.

Als uw kind naar een nieuwe school gaat:

 • Ga de school samen met uw kind verkennen voordat het nieuwe schooljaar begint, zodat het kind aan de nieuwe plek kan wennen.

Het is beter dat het kind aan de nieuwe school kan wennen. Praat wel niet te vaak over school tijdens de vakanties.

Voor het avondmaal :

 • Voorgerecht + hoofdgerecht.

De voeding van een kind moet zo gevarieerd mogelijk zijn. Niet alleen voor de gezondheid van het kind maar ook om het kind te leren alles te eten of minstens te proeven. Een voorgerecht kan best, maar het mag de totale hoeveelheid van een
maaltijd niet verhogen.

Het avondmaal:

 • Kinderen eten samen met de hele familie.

Het belang van eten in familieverband is dubbel:

 • Op affectief vlak: de hele familie zit samen en er kan over allerlei gepraat worden.
  Kinderen hebben behoefte aan een luisterend oor;
 • Op vlak van de voeding zelf om kinderen goede en gezonde gewoonten mee te geven. 

Na de school :

 • Vraag uw kind hoe zijn dag was

Ook al geeft het kind niet echt een antwoord op uw vraag, dan nog is het belangrijk om belangstelling te tonen voor wat het kind buitenshuis doet. Na een tijd zal het kind wel reageren en kan het tot een goed gesprek leiden. U kunt ook zelf over uw dag vertellen, maar bespaar uw kind een overvloed aan details en een opsomming van problemen.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 12/09/2006 - 00h00 en geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 20/07/2015 - 15h06
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Uw kind gaat naar de lagere school Geüpdatet op 10/09/2002 - 00h00

Het eerste schooljaar is een cruciale stap voor uw kind. Het is nu geen kleuter meer; het wordt groot, en daarvoor gaat het eerst leren lezen! Maar het zal ook te maken krijgen met nieuwe vriendjes, meer wedijver en een nieuwe leerkracht.

Mijn kind is moe, wat moet ik doen? Gepubliceerd op 21/02/2017 - 17h12

Vermoeidheid is een van de tekenen die artsen niet-specifiek noemen. Het kan evengoed op een ernstige ziekte wijzen als op het feit dat een kind de hele middag geravot heeft en druk in de weer is geweest! Enkele tips om te achterhalen of de vermoeidh...

Terug naar school: medische check-up van uw kind Gepubliceerd op 29/08/2014 - 12h28

Het begin van het nieuwe schooljaar is altijd een drukke tijd. Sommige dingen kunnen al voor het nieuwe schooljaar afgehandeld of gepland worden. Wacht niet tot het laatste moment, maar neem wat voorsprong. Dat bespaart u en uw kind al een hoop stres...

Meer artikels