PUBLICITÉ

Volwassenen krijgen een verkoudheid, kinderen bronchiolitis

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/11/2016 - 14h12
-A +A

Een aantal eenvoudige gebaren kunnen helpen om bronchiolitis bij zuigelingen te voorkomen. Deze virale aandoening van de bronchioli kan ernstige verwikkelingen veroorzaken bij kleine en fragiele kindjes. Hoe kan de epidemie ingedijkt worden en wat moet men doen om te vermijden dat de spoeddiensten overbelast geraken? Hoe kan besmetting beperkt worden?

PUB

Bronchiolotis bij zuigelingen

Bronchiolitis is een infectie ter hoogte van de bronchioli die veroorzaakt wordt door een erg besmettelijk virus. Elk jaar, tussen de maanden oktober en maart, krijgt bijna 30% van alle kleine kindjes bronchiolitis.
In geval van bronchiolitis is een ziekenhuisopname soms noodzakelijk: 58% van de kindjes die opgenomen worden is jonger dan zes maanden, 30% van de kindjes in het ziekenhuis is jonger dan drie maanden, als bronchiolitis optreedt bij zuigelingen van minder dan een maand oud, is in 90% van de gevallen een ziekenhuisopname noodzakelijk. Bij kindjes jonger dan twee maanden is dat in 73% van de gevallen zo.
De infectie duurt meestal een tiental dagen en de baby kan perfect thuis verzorgd worden, maar hoe kleiner en fragieler het kindje, hoe waakzamer men moet zijn. De verwikkelingen van een ernstige bronchiolitis die intensieve zorgen vereisen zijn dan groter.

De meest kwetsbare baby's zijn zuigelingen van drie maanden en jonger, premature baby's en kindjes met een hartafwijking, een neuromusculaire of een respiratoire aandoening waarbij de bronchi bijzonder smal zijn.

Bronchiolitis: de eerste symptomen

Bronchiolitis begint met een eenvoudige verkoudheid en een droge hoest die na een paar dagen productief wordt en de ademhaling hindert. Meestal heeft het kindje ook heel wat moeite om te eten.
Bij dergelijke symptomen is het noodzakelijk dat snel een arts geraadpleegd wordt.
Bronchiolitis is meestal goedaardig, maar bij kindjes jonger dan drie maanden kunnen verwikkelingen optreden. In de meeste gevallen schrijft de arts ademhalingskinesitherapie voor om de luchtwegen vrij te maken. Meestal is het patiëntje na vijf à tien dagen genezen, al kan het nog twee à drie weken blijven hoesten.

Initialement publié par Isabelle Eustache le 21/11/2006 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 16/11/2016 - 14h12

Persdossier van het Franse Institut national de prévention et d'éducation pour la santé (Inpes), winter 2006.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Van oktober tot maart: uitkijken voor bronchiolitis Gepubliceerd op 20/01/2014 - 14h32

Elk jaar krijgen 2/3 zuigelingen in België bronchiolitis. En het virus dat dit jaar in omloop is, is erg agressief. Deze ernstige aandoening van de luchtwegen die veroorzaakt wordt door het respiratoir syncytiaal virus (RSV) is de belangrijkste oorza...

Bronchiolitis: aanbevelingen voor de ouders Geüpdatet op 08/01/2008 - 00h00

Bronchiolitis treft jaarlijks duizenden zuigelingen. Het is een aandoening die ernstige gevolgen kan hebben. Het is bijgevolg van het grootste belang om preventieve maatregelen te nemen. Wij geven u een overzicht van wat bronchiolitis is en van maatr...

Meer artikels