Amerikaanse onderzoekers raden vrouwen die kinderen willen aan om volle melk te drinken. Het drankje zou namelijk de eisprong bevorderen. Misschien een extra sprankje hoop voor koppels met vruchtbaarheidsproblemen...

Volle melk en andere vollemelkproducten zijn zo goed als verdwenen uit de winkelrekken. Het lijkt wel of ze nu eindelijk wraak nemen door - nog maar eens - te bewijzen dat voeding geen exacte wetenschap is. Dat is althans de indruk die je krijgt na de ontdekking van een groep onderzoekers van de Harvard School of Public Health in Boston, uitgerekend in het land waar het allemaal 'light' is wat de klok slaat. De resultaten van hun onderzoek zijn zacht uitgedrukt verrassend.
Al jaren wordt het gebruik van producten met een laag vetgehalte aangemoedigd om de opname van verzadigde vetzuren in onze voeding te beperken. De campagnes hebben hun effect niet gemist, want het is tegenwoordig moeilijk om nog vollemelkproducten te vinden in de winkels. De bevindingen van de Amerikaanse onderzoeksploeg moeten weliswaar genuanceerd worden en stellen de huidige aanbevelingen niet in vraag.
Light heeft verrassend neveneffect
De Amerikaanse onderzoekers volgden bijna acht jaar lang 18.555 getrouwde vrouwen die probeerden zwanger te geraken of in verwachting waren. Tijdens het onderzoek raadpleegden 2165 van de vrouwen een arts voor fertiliteitproblemen en bij 438 vrouwen was er effectief sprake van anovulatie (de afwezigheid van een ovulatie (eisprong) en dus onvruchtbaarheid).
Onderzoek van de eetgewoonten wees verrassend genoeg uit dat de vrouwen die elke dag meer dan 2 porties vetarme melkproducten nuttigden, vooral melk en yoghurt, een veel hoger risico op onvruchtbaarheid liepen (85% of meer risico) dan de vrouwen die hooguit één zo'n product per week aten.
De vrouwen die ten minste één volvetproduct per dag aten reduceerden daarentegen hun onvruchtbaarheid met 27% in vergelijking met de vrouwen die minder dan één zo'n product per week aten...
Tijdelijk overschakelen op vet voor een baby?
De bevindingen worden wel gerelativeerd door de auteurs. Het nuttigen van vollemelkproducten lijkt inderdaad, tot het tegendeel is bewezen, interessant te zijn voor vrouwen die een kind willen, maar andere mensen moeten er matig in blijven. De huidige aanbevelingen rond voeding tonen duidelijk aan dat deze producten meer nadelen dan voordelen hebben. Een van de redenen is de toevoer van verzadigde vetzuren en de bekende schadelijke effecten daarvan op de aderwanden.
Deze observaties gelden trouwens enkel voor vollemelkproducten en de wetenschappers raden de doelgroep dan ook aan om daarnaast te blijven vasthouden aan een voeding met zo min mogelijk verzadigde vetzuren. Op die manier wordt globale inname van verzadigde vetzuren (aanwezig in eetwaren van dierlijke oorsprong of bereid op basis van ingrediënten van dierlijke oorsprong) beperkt. Eenmaal de zwangerschap achter de rug wordt het nuttigen van vollemelkproducten ook beter gestopt...
Of, zoals het volksgezegde luidt: ge kunt de boter en het geld van de boter niet tegelijk hebben!