PUBLICITÉ

Volg het mediterrane dieet om te vermageren

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 07/11/2011 - 15h44
-A +A

Bent u aangekomen?

Wellicht vertoont u ook een van de andere symptomen van het zogenaamde metabool syndroom: verhoogde cholesterol, verhoogde bloeddruk, hoge bloedsuikerspiegel enz.

Ga in dat geval over tot actie en volg het mediterrane dieet.

Het blijkt immers een doeltreffende methode om te vermageren.

PUB

Het syndroom van de dikke buik

Een dikke buik is zowat het duidelijkste kenmerk van het metabool syndroom. Daarom is de meting van de buikomtrek even belangrijk geworden als de BMI (Body Mass Index: het gewicht wordt gedeeld door de lengte in het kwadraat).

Reden? De dikke buik is een van de vijf symptomen van het metabool syndroom, dat bijdraagt tot het ontstaan van hart- en vaatziekten:

  • De buikomtrek is groter dan 102 cm bij mannen, en 88 cm bij vrouwen.
  • Insulineresistentie. Anders gezegd: de bloedsuikerspiegel (glykemie) ligt hoger dan 1,10 g/l (6,1 mmol/l).
  • HDL-cholesterolgehalte (goed cholesterol) ligt lager dan 1 mmol/l (0,40 g/l) bij mannen, en 1,3 mmol/l (0,50 g/l) bij vrouwen.
  • De triglyceride is hoger dan of gelijk aan 1,7 mmol/l (1,5 g/l).

Tot hier de waarschuwingen, maar wat is de oplossing? Uit een studie blijkt dat het mediterrane dieet een doeltreffende methode is om snel af te vallen.

 

Mediterraan dieet tegen de dikke buik

De grootschalige studie bestond uit een analyse van alle bruikbare proeven over dit onderwerp. Het zijn er ongeveer vijftig op een totaal van 535.000 personen.

Het resultaat is onherroepelijk: het mediterrane dieet laat het toe om het risico op het metabool syndroom te verminderen. Het dieet verhoogt ook het aantal goede cholesterol, en verlaagt het aantal triglyceriden, de boven- en onderdruk en de bloedsuikerspiegel. Ten slotte verkleint het de buikomtrek.

Het mediterrane dieet is gemakkelijk in werking te stellen en goedkoop. Laten we hopen dat er veel mensen dit type voeding zullen opvolgen om het aantal hart- en vaatziekten te verminderen, de belangrijkste doodsoorzaak in de westerse landen.

 

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 07/11/2011 - 15h44

Kastorini CM., et al., J. Am. Coll. Cardiol., 57 : 1299–313, 2011 ; Communiqué de presse de la Haute autorité de santé (HAS), 6 oktober 2011.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hebt u een buikje? Opgelet voor de gevaren! Gepubliceerd op 30/10/2012 - 09h36

Obesitas is een ziekte die het cardiovasculaire risico vergroot en daardoor onze gezondheid kan schaden. Een buikje of obesitas in de buikstreek is in dat verband extra gevaarlijk . Meet in de praktijk daarom regelmatig uw buikomtrek , zeker even vaa...

Meer artikels