PUBLICITÉ

Vogelgriepvirus: het risico op mutaties neemt toe

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 24/01/2006 - 00h00
-A +A

Er doken nieuwe gevallen van vogelgriep bij de mens op in Turkije. Dat doet sommige mensen denken dat het gevaar op een pandemie toeneemt omdat het virus dichter bij Europa komt, maar het risico neemt toe omdat er naast het vogelgriepvirus ook het mensenvirus in Turkije circuleert. Die coëxistentie verhoogt de kans op een ontmoeting van beide virussen bij de mens en dus ook het risico op mutaties.

PUB

Virussen die kruisen om te muteren

Tot op vandaag hebben de gevallen van vogelgriep bij de mens geen epidemische gevolgen gehad omdat elke drager een impasse was voor het virus: ofwel werd het vernietigd door het immuunsysteem van de overlevende patiënt, ofwel stierf het virus samen met zijn gastheer. De grote angst is dat het virus op een dag muteert en overgedragen wordt van mens op mens en zo tot een pandemie leidt. De meest klassieke manier waarop een virus kan muteren is door een ander griepvirus te ontmoeten dat wel aangepast is aan de mens. Dat noemt men een genetische hergroepering van twee virussen. Dat risico is in Turkije wel reëel omdat er twee epidemische haarden zijn van mensengriep. Het H5N1 vogelgriepvirus en met H3N2 mensenvirus krijgen meer gelegenheden om elkaar te kruisen.

Kan de epidemie bij dieren uitgeroeid worden?

Een andere reden tot ongerustheid is de verspreiding van de ziekte in Turkije. Begin januari waren er enkele gevallen aan de grens met Iran en er waren ook gevallen van besmet gevogelte in de buurt van Istanboel. Besmetting komt nu voor in het hele land omdat er geen maatregelen genomen worden om het pluimvee bij mensen thuis te beschermen. Bij industriële kippenkwekerijen is dat wel het geval en die kunnen indien nodig ook overgaan tot het afslachten van het pluimvee. Dat is niet het geval bij families waar de besmette kippen geconsumeerd worden.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 24/01/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wat weet u over de A-griep? Geüpdatet op 11/05/2009 - 00h00

De epidemie van de Mexicaanse varkensgriep (H1N1), die werd omgedoopt tot de A-griep, blijkt minder kwaadaardig dan gevreesd. Maar in feite, wat weet u over deze griep?

Meer artikels