PUBLICITÉ

Vogelgriep: nieuw alarm in Frankrijk

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 17/07/2007 - 00h00
-A +A

Sinds 6 juli zijn in België preventieve maatregelen van kracht voor de preventie van besmetting met het vogelgriepvirus (H5N1). De maatregelen betreffen vooral de verkoop van pluimvee op markten, maar het is aan elk en iedereen om waakzaam te zijn ...

PUB

Na de bevestiging van vogelgriep (H5N1) bij drie wilde vogels in Frankrijk, versterkte het federaal voedselagentschap FAVV de preventieve beschermingsmaatregelen in België.

De drie dode dieren werden gevonden in het Franse departement Moselle (tussen Metz en Straatsburg). De voorbije weken zijn nu al op vijf locaties in Europa besmette wilde vogels aangetroffen: op drie plaatsen in Duitsland, in Tsjechië en in Frankrijk. De meest recente gevallen tonen wel aan dat de ziekte ons land nadert.

Paniek is in elk geval overbodig: de risico's op besmetting zijn zo goed als onbestaande als de voorzorgsmaatregelen gerespecteerd worden. Alleen personen die in direct contact komen met vogels kunnen de ziekte ontwikkelen.


Het FAVV waakt

Naar aanleiding van de meest recente gevallen, heeft het voedselagentschap de volgende maatregelen getroffen:

  • de occasionele verkoop van pluimvee door particulieren op openbare markten wordt verboden.
  • Handelaars mogen op openbare markten enkel nog pluimvee van gegarandeerde herkomst
    (dwz minstens 10 dagen afgeschermd) verkopen.
  • De handelaars moeten zo ver mogelijk van elkaar verspreid opgesteld worden.
  • De uitlaadregeling voor professioneel gehouden pluimvee wordt iets strenger.

    Het FAVV benadrukt dat de andere geldende maatregelen onverminderd van kracht blijven.

En in de supermarkten?

De voedingsmiddelen die te koop zijn in de winkel zijn afkomstig van dieren die geen symptomen van de ziekte vertonen. Ze worden gecontroleerd door een dierenarts voor en na het slachten.

Bij het bereiden van gevogelte, moet men uiteraard de klassieke hygiëneregels volgen, al was het alleen al om bacteriële besmettingen te vermijden (campylobacteriose bijvoorbeeld, een bacterie die verantwoordelijk is voor heel wat gevallen diarree): de handen wassen, het keukenmateriaal schoonmaken, de koudeketen niet onderbreken, het vlees lang genoeg bakken en elk contact tussen rauw vlees en vuil keukenmateriaal en gebakken vlees vermijden.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 17/07/2007 - 00h00 Belga
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ