PUBLICITÉ

Vogelgriep: hoe vatbaar zijn onze katten en honden voor het H5N1-virus?

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 21/03/2006 - 00h00
-A +A

Sinds kort wordt ook Europa geconfronteerd met het H5N1-virus. Het veroorzaakt een uiterst besmettelijke soort griep die dodelijk is voor vogels. Onlangs zijn nu ook gevallen van besmetting vastgesteld bij zoogdieren (katten en steenmarters).

PUB

Vogelgriep bij vogels

Het H5N1-virus is een van de vele types griepvirussen die er bestaan. Elk van de virussen heeft een naam die verwijst naar de eigenschappen van de eiwitten H en N op de buitenkant van het virus. En elk virus heeft specifieke gevaren en besmettingsrisico's.Zo is het H5N1-type uiterst besmettelijk en dodelijk voor vogels. Het komt al meerdere jaren voor in Azië en sinds 2005 ook in Europa en verspreidt zich langs de luchtwegen en de uitwerpselen van besmette vogels. Vogels die het virus hebben ingeademd krijgen te kampen met ademhalingsproblemen, sinusitis, tranende ogen, diarree en verminderde eetlust. In de meeste gevallen sterven ze.

Zijn onze honden en katten in gevaar?

Het H5N1-virus komt het lichaam binnen via de luchtwegen. De besmetting vindt plaats na rechtstreeks contact met een besmet dier, of onrechtstreeks via besmet materiaal (kleren, vervoermiddelen, lucht…).Het virus treft vooral vogels, maar er zijn ook al gevallen van besmetting vastgesteld bij katachtigen. Dat was het geval in een dierentuin in Thailand. In 2004 liepen tijgers er het virus op nadat ze vlees gegeten hadden van vogels die besmet waren met het H5N1-virus. In de dierentuin werd geen enkele besmetting van tijger op tijger vastgesteld en de dierenartsen die met de zieke dieren in contact kwamen werden evenmin geïnfecteerd. Onlangs zijn ook in Europa gevallen vastgesteld van katten die besmet waren met het H5N1-virus, meer bepaald in Duitsland en Oostenrijk. De besmetting kwam er waarschijnlijk na rechtstreeks contact tussen katten en besmette vogels, maar de overdracht van het virus is ook tussen katten onderling waargenomen, zij het alleen onder experimentele omstandigheden (in het laboratorium) en na contact met een sterk verhoogde dosis van het virus.Tot dusver is het H5N1-virus nog nooit bij honden aangetroffen. In Duitsland is onlangs wel een steenmarter, een ander klein zoogdier uit de groep van marterachtigen, besmet geraakt met het H5N1-virus. Zijn onze huisdieren een gevaar voor onze gezondheid? Tot hiertoe is nog geen enkel geval van overdracht van katten op mensen gesignaleerd. Alleen rechtstreekse en herhaaldelijke contacten met besmette vogels hebben geleid tot een besmetting bij mensen. Het H5N1-virus blijft duidelijk een virus dat vooral vogels treft. Zoogdieren worden maar zelden besmet.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 21/03/2006 - 00h00 Bron:http//www.influenza.be
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Griep, ook bij vogels... Geüpdatet op 14/03/2003 - 00h00

Alle indicatoren van griep bij de mens hebben in België en Europa de epidemische drempel overschreden. We vernemen dat de Nederlanders nu ook te kampen krijgen met griep bij vogels (vogelpest).

Zwangere vrouwen en toxoplasmose: wat met de kat in huis? Geüpdatet op 26/02/2016 - 16h08

Toxoplasmose wordt veroorzaakt door het parasitaire sporendiertje Toxoplasma gondii. Deze infectieziekte kan ook katten en tal van andere zoogdieren en vogels besmetten. Vaak brengt de aandoening helemaal geen symptomen mee, maar ze is wel gevaarlijk...

Meer artikels