PUBLICITÉ

Voeten: wie loopt welk risico?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 19/09/2006 - 00h00
-A +A

De voeten moeten elke stap opvangen en bij joggers zijn dat er nog meer dan bij niet-joggers. Welke risico's lopen de voeten bij het opvangen van al die schokken? Wat zijn de gevaren en wat zijn de oplossingen?

PUB

Schimmels: de vijanden van de voet

Schimmelinfecties komen vaak voor ter hoogte van de voeten door het transpireren in loopschoenen en kleine traumata. De behandeling van die kwaaltjes bestaat uit schimmelwerende geneesmiddelen en antibiotica.
Een aantal tips om infecties te voorkomen:

  • Blijf niet rondlopen met vochtige kousen;
  • Kies voor synthetische kousen;
  • Verlucht uw sportschoenen regelmatig. Ideaal is dat u twee paren sportschoenen hebt en dat u om de dag kunt wisselen;
  • Droog uw voeten zorgvuldig af na elke douche of bad. Vergeet ook niet de ruimte tussen uw tenen te drogen.

Wratten

Lopen bevordert het optreden van wratten ter hoogte van de voeten niet, maar wratten kunnen bijzonder hinderlijk zijn voor joggers. Bovendien zijn ze soms moeilijk op te sporen omdat ze verward worden met eelt en likdoorns waarvan het optreden bevorderd wordt door microtraumata. Bovendien kunnen wratten bovenop eeltknobbeltjes groeien. De voeten moeten goed in de gaten gehouden worden en in geval van probleempjes moet u een arts raadplegen. De behandelingen?
Vloeibare stikstof, chirurgie of lasertherapie.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 19/09/2006 - 00h00 Mailler-Savage E.A. et coll., J. Am. Acad. Dermatol., 55 : 290-301, 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Krijgt men effectief wratten in het zwembad? Gepubliceerd op 13/07/2014 - 18h19

Is het werkelijk in het zwembad dat men het meeste risico loopt om wratten te krijgen? Voet- en handwratten komen vrij veel voor bij kinderen. Gewoonlijk worden de zwembaden ervan beschuldigd een ideale plaats te zijn voor de verspreiding van wratten...

Wratten hebben, is dat erg? Geüpdatet op 09/03/2009 - 00h00

Wratten kunnen om het even waar op het lichaam verschijnen, maar ze hebben toch een voorkeur voor de uiteinden, en in het bijzonder voor de voetzolen. U doet er goed aan ze zo snel mogelijk te laten verwijderen: wratten zijn wel goedaardig, maar ze z...

Wratten? Meteen ingrijpen! Gepubliceerd op 28/07/2016 - 15h25

Zowel kinderen als volwassenen kunnen wratten krijgen op hun voetzool, voor ongeveer 10% van de bevolking zijn wratten een feit. Wratten kunnen het hele jaar door optreden en nog vaker tijdens de zomer. Om het euvel te voorkomen, zijn er twee basisma...

Wratten, wat kan u er thuis tegen doen? Gepubliceerd op 19/08/2013 - 15h56

Een wrat verdwijnt vaak vanzelf. Toch start u beter een behandeling, om te vermijden dat de wrat uitbreidt, of dat u anderen besmet. Met een behandeling op basis van salicylzuur of op basis van cryotherapie (bevriezing) kunt u trouwens zelf beginnen.

Meer artikels