Hoge hakken, pumps met een smalle top, ballerina’s of teenslippers: alles kan, maar dan mondjesmaat. Anders krijgen we rugproblemen, problemen met onze pezen, of problemen met onze tenen die vervormen tot klauwtenen. We laten enkele specialisten aan het woord over deze gewoonten die we aannemen uit koketterie of voor het comfort, maar die allesbehalve onschuldig zijn.

Hoge hakken: verleiden of lijden?
We spreken van hoge hakken vanaf 6 cm hoogte, en van heel hoge hakken vanaf 10 cm hoogte. De voet heeft van nature absoluut geen behoefte om op zulke hoge stelten te zitten. De ideale hakken zijn niet te hoog en niet te laag! Podologen raden voor het dagelijks gebruik hakken tussen 2 en 6 cm aan en raden aan om hoge hakken alleen op een avondje uit te dragen.
Het eerste gevolg van het dragen van hoge hakken is dat de triceps of kuitspier (1) korter wordt.
Daarnaast gaat het centrum van de zwaartekracht van iemand die hoge hakken draagt naar voren hellen, waardoor de achterste spieren permanent gespannen moeten staan om de houding bij te sturen en te vermijden dat het lichaam valt. Mensen gaan dan spontaan een holle rug maken. Maar hoe meer we ons krommen, hoe meer onze rugwervels onder druk komen te staan en hoe makkelijker we rugpijn krijgen.
Muriel Montenvert, algemeen secretaris van de ’Union française pour la santé du pied (UFSP): "Hoge hakken alleen kunnen al rugproblemen veroorzaken of die nog verergeren. Ik denk onder meer aan lumbalgie, spit, pijn in de rugspieren en de ruggewrichten."
Ook de pezen kunnen afzien. Hoe hoger de hakken, hoe korter de achillespees wordt. Na langdurig gebruik van hoge hakken wordt weer op “ platte” schoenen lopen heel pijnlijk omdat de pees dan uitgerekt wordt. Er bestaan heuse ziektes door het dragen van hoge hakken, zoals hielspoor (een verkalking of verbening van de aanhechting van de fascie aan het hielbeen, net boven de hak) of een ontsteking van de achilleshiel.
Wie op hoge hakken loopt, loopt tot slot ook uitsluitend op het voorste deel van zijn voet.
Antoine Perrier, pedicure-podoloog, voorzitter van de ‘Société Française de Podologie’ (SOFPOD): “Die belasting van het voorste deel van de voet vergroot de druk op de gewrichten (2). Het risico op een “klauwteen” neemt daardoor toe. De overbelasting kan op kortere of langere termijn pijn aan de onderkant van de middenvoet veroorzaken, al dan niet gepaard gaand met onder meer huidproblemen en druk op de zenuwen, wat heel pijnlijk is (Syndroom van Morton).”
De wrijving van de bovenkant van de schoen tegen de huid kan likdoorns en eelt doen ontstaan. Het risico op een hallux valgus (abnormale groei van de grote teen naar de teen ernaast) is reëel.
Scherpe punten, een marteling voor de tenen
Bij mannen hebben schoenen met scherpe punten weinig gevolgen zolang de breedte van de voet maar gerespecteerd wordt. Bij vrouwen is dat anders. Met de jaren worden de botten zwakker en verslappen de ligamenten. Het dragen van hakken vergroot dan de problemen van de voorvoet.
Sandy Fouat, pedicure-podoloog, algemeen secretaris van SOFPOD: “De meest voorkomende problemen zijn huidproblemen zoals eeltknobbels, likdoorns en microtraumatische papilloma (pijnlijk wrat- of knobbelachtig gezwel als gevolg van een likdoorn). De teennagels laten ook los (onycholyse), ze worden dikker ( onychauxis of hoornnagels), er kunnen likdoorns onder de nagels of in de naden ontstaan en soms kunnen de nagels zelfs ingroeien. Maar er zijn nog geen studies verschenen die de link leggen tussen puntschoenen en hallux valgus”.
(1) J Theor Biol. 2015 Jan 21;365:301-10 ; (2) J Biomech. 2013 Aug 9;46(12):2067-74
Naar aanleiding van een interview met Muriel Montenvert, algemeen secretaris van de ’Union française pour la santé du pied’ (UFSP, www.sante-du-pied.org), Antoine Perrier, pedicure-podoloog, voorzitter van ‘la Société Française de Podologie’ (SOFPOD) en Sandy Fouat, pedicure-podoloog, algemeen secretaris van SOFPOD ; www.sofpod.com)