PUBLICITÉ

Voetbal: wat je als ouder moet weten over Osgood-Schlatter

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/09/2011 - 14h58
-A +A

Ouders die hun kind op zijn 4de of 5de inschrijven in de voetbalclub zijn vandaag geen uitzondering meer. Dat is wel niet zonder risico's!

PUB

Voetbal: belastend voor kleine kinderen

Het schoppen tegen de bal bij het voetballen is voor kleine kinderen verhoudingsgewijs veel meer belastend dan voor volwassenen. Op termijn kan het zelfs tot kwetsuren leiden. Het is dan ook raadzaam om kinderen een aantal beperkingen op te leggen. Vroeger gold als regel dat kinderen niet meer dan acht uur sport per week mochten doen. Maar die regel betekent eigenlijk weinig. Als het kind loopt, springt en zich amuseert als het diverse activiteiten beoefent die al zijn lichamelijke functies stimuleren, mag het die grens zonder enig probleem overschrijden. Waar het hem om gaat is dat het trainen bepaalde gevolgen kan hebben voor kinderen in de groeifase.
Iedereen weet dat het skelet in de eerste levensjaren nog erg broos is.

Voetbal: het beendergestel in ontwikkeling

Vergeleken met de andere organen heeft het botweefsel veel tijd nodig om zich te ontwikkelen. Het is nog zacht op een moment dat structuren zoals de pees of de spier al volgroeid zijn. Bij zware belasting kunnen er barstjes ontstaan en in het slechtste geval kan er zelfs een stukje bot worden losgetrokken (bruuske bewegingen). Uit onderzoek blijkt dat 15 tot 25% van de jonge voetbalspelers dit soort trauma's oploopt aan de knie. Dit syndroom staat bekend als de ziekte van Osgood-Schlatter. Het is genoemd naar de twee artsen die de aandoening in 1903 hebben ontdekt.

Initialement publié par Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist, met de hulp van Dr. Daulouède le 07/11/2006 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 08/09/2011 - 14h58
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Voetbal: buitenspel door blessures Gepubliceerd op 25/11/2013 - 15h18

Wat zijn de meest voorkomende verwondingen bij voetballers? Wat zijn de oorzaken en welke behandelingen bestaan er? Maar ook: hoe lang is de voetballer buiten strijd en wat zijn de gevolgen op lange termijn?

De ziekte van Renander ontcijferd Gepubliceerd op 01/10/2013 - 11h24

Pijn aan de onderkant van de grote teen op het moment dat de voet op de grond wordt gezet: het is een bekend fenomeen bij sporters, vooral dan bij heel sportieve kinderen en tieners. Misschien is het wel de ziekte van Renander.

Mijn kind speelt voetbal: zijn letsels te voorkomen? Geüpdatet op 08/09/2011 - 14h54

U hebt uw kind dit jaar ingeschreven bij een voetbalclub . Hoe kunt u zorgen dat spelgenot en veiligheid samengaan? Sommige letsels zijn namelijk typisch voor jonge voetballers , maar ze zijn wel te voorkomen...

Meer artikels