PUBLICITÉ

Voetbal: buitenspel door blessures

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 25/11/2013 - 15h18
-A +A

Wat zijn de meest voorkomende verwondingen bij voetballers?

Wat zijn de oorzaken en welke behandelingen bestaan er?

Maar ook: hoe lang is de voetballer buiten strijd en wat zijn de gevolgen op lange termijn?

PUB

Voetbal: grote risico's en gevolgen

Voetballers staan bloot aan een moordend ritme (wedstrijden, trainingen) dat in combinatie met vermoeidheid het risico van blessures verhoogt, die voor de rest van hun carrière in mindere of meerdere mate ernstig kunnen zijn. Beroepsvoetballers en liefhebbers gebruiken rust om terug op krachten te komen. Daarom werken voetballers met verschillende teams, om hen te sparen.

Op alle niveaus ligt de frequentie van blessures bij voetballers tussen 10 en 35 blessures per 1.000 speluren. Een voetballer speelt gemiddeld 100 uren per jaar (50 voor een speler van een plaatselijke ploeg en 500 voor profvoetballers).
Sommige van deze blessures (spierverrekkingen, tendinitis, enkelfracturen, gescheurde voorste kruisbanden) kunnen echter abrupt een einde maken aan de competitie.

Overzicht en gevolgen van de meest voorkomende trauma's bij voetbal, voorgesteld door de Société francaise de chirurgie orthopédique et traumatologique (Sofcot).

Verzwikking van de buitenste enkelligamenten

Het is de meest voorkomende pathologie in het professionele voetbal. Deze verzwikking van de enkel is het gevolg van een verkeerde laterale beweging: verandering van richting, voet verkeerd geplaatst op een instabiele ondergrond, glijpartij, struikeling over de bal enz.

De behandeling is zogenaamd functioneel: het zijn spalken die de enkel ter hoogte van het buitenste ligament immobiliseert, maar waarbij de buigstrekbeweging mogelijk blijft en de sporter kan blijven stappen zodat de spierverslapping die met een lange immobilisatie gepaard gaat, kan vermeden worden. Deze spalken moeten 3 weken blijven zitten.
Opgelet, een niet goed verzorgde verzwikking kan leiden tot pijnlijke naweeën (pijn, instabiliteit, bijna onvermijdelijke hinder). Een verzwikking kan ook leiden tot een chronische pathologie zoals artrose en vereist soms een heelkundige behandeling.

Initialement publié par Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 13/06/2006 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 25/11/2013 - 15h18

Persdossier van de Société française de chirurgie orthopédique et traumatologique, 2006.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Verwen uw knieën! Geüpdatet op 29/03/2005 - 00h00

Bijna één op de vier patiënten met knieartrose heeft in het verleden zijn voorste kruisband gescheurd, één van de belangrijkste knieligamenten. Is er hier sprake van een oorzakelijk verband?

Textiel om ons op te lappen ? Gepubliceerd op 30/04/2013 - 10h29

Dacron is een materiaal dat in de textielindustrie gebruikt wordt. Hoe is het goedje dan verzeild geraakt in de knieën van sporters ? Een terugblik op een avontuur dat ijdel is gebleken.

De 'pil voor alle werk' Geüpdatet op 31/05/2005 - 00h00

Uit een recente Canadese studie blijkt dat de pil de ligamenten verstevigt en het risico op een zware enkel- of knieverzwikking verkleint. Toch doet deze bevinding tegelijk zware ethische problemen rijzen.

Meer artikels