PUBLICITÉ

Voedselvergiftiging, een typische zomerkwaal?

Geüpdatet door Thérèse Dupont, gezondheidsjournaliste op 30/07/2012 - 10h51
-A +A

Het is zomer, fijn! Maar laat uw waakzaamheid niet verslappen, want ook dit seizoen heeft zijn typische kwaaltjes en ziektes. Een voedselvergiftiging bijvoorbeeld is geen leuke ervaring. Zorg dat u de juiste reflexen hebt!

PUB

Voedselvergiftiging: drie daagjes, dan is het over

Is een voedselvergiftiging ernstig?

Dat hangt van twee factoren af.

  • Eerst en vooral van de bacterie die in het lichaam binnendringt. Sommige veroorzaken de bekende symptomen en verdwijnen snel. Andere zijn gevaarlijker en soms zelfs dodelijk.
  • En dan van de zieke zelf. Sommige mensen zijn kwetsbaarder, andere verdragen een grotere hoeveelheid bacteriën in hun voedsel zonder dat ze er ziek van worden.

Pasgeboren baby’s en bejaarden zijn gevoeliger en lopen meer gevaar voor uitdroging.

Mensen die kanker hebben, die een darmoperatie achter de rug hebben of die medicatie nemen die de zuurtegraad in de maag vermindert, moeten ook extra waakzaam zijn. Door hun verzwakte afweersysteem zullen ze infecties minder goed kunnen bestrijden.

 

Wat moet u doen bij een voedselvergiftiging?

Als u ziek wordt door bedorven voedsel of diarree hebt, is er maar één regel: drinken! Een middeltje dat de darmtransit vertraagt (type imodium®) of tegen misselijkheid kan u wat meer comfort geven. Ook geneesmiddelen die de darmflora herstellen,  kunnen u helpen om weer fit te worden.

Over het algemeen verdwijnen de ongemakken na een dag of drie vanzelf. Dat is de tijd die het lichaam nodig heeft om de giftige stoffen af te voeren.

Als de symptomen niet weggaan en gepaard gaan met koorts, buikpijn, rillingen of zelfs een bloeddrukval, moet u naar de dokter. Misschien hebt u een antibioticum nodig om de infectie te overwinnen.

 

Initialement publié par Thérèse Dupont, gezondheidsjournaliste le 30/07/2012 - 10h51 et mis à jour par Thérèse Dupont, gezondheidsjournaliste le 30/07/2012 - 10h51

Dit artikel kwam tot stand met de hulp van dr. Eric Firre, specialist infecties in het  CHR de Liège

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Een slanke lijn-gids voor de vakantie Gepubliceerd op 06/08/2013 - 11h57

U wilt een paar kilo's afslanken? U wilt zeker niet aankomen tijdens uw vakantie? Maar wél: af en toe een glaasje rosé drinken, eens een keertje op restaurant gaan, genieten van een aperitiefje, barbecueën met vrienden zonder op uw calorieën te moete...

Meer artikels