PUBLICITÉ

Voedselallergie: opgelet voor verzorgingsproducten!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 11/05/2004 - 00h00
-A +A

Bij allergische kinderen is het vaak niet voldoende om het voedselallergeen in kwestie te bannen. En met reden, want deze allergenen houden zich ook schuil in lotions en andere reinigingscrèmes. We denken hier in de eerste plaats aan zachte amandelolie, maar die is zeker niet de enige boosdoener...

PUB

Allergenen in verzorgingsproducten (zepen, douchegels, shampoos, crèmes, doekjes,…) kunnen voedselovergevoeligheid helpen veroorzaken. Een voorbeeld: een kind dat allergisch is voor aardnoten, kan een allergische reactie krijgen na te zijn omhelsd door iemand die pindaboter heeft gegeten. En een luier die beschermende en verzachtende eigenschappen heeft omdat hij bewerkt is met een crème die koemelkeiwitten bevat, kan een reactie veroorzaken bij een kind dat allergisch is voor die melk.

Om het belang na te gaan van die allergenen bij courante verzorgingsproducten, bestudeerde een team Amerikaanse kinderartsen de samenstelling van ongeveer 300 producten die verkrijgbaar zijn in de Verenigde Staten. Ze namen ook contact op met de fabrikanten, om zo nauwkeurig mogelijk de diverse ingrediënten te bepalen. De meest voorkomende voedselallergenen bij Amerikaanse kinderen zijn: koemelk, tarwemeel, eieren, soja, pinda's en andere oliehoudende vruchten.

Uiteindelijk bleek 27 % van de geanalyseerde producten klassieke allergenen te bevatten en 46 % andere allergenen. Koemelk (4 %), tarwe (5 %), soja (0,3 %) en gehydrolyseerde soja (9 %) werden het minst teruggevonden, terwijl geen enkel product ei of aardnoot bevatte en slechts twee producten aardnootolie. Babylotions, -crèmes en -olies en andere producten bleken het meest klassieke allergenen te "herbergen". Doekjes daarentegen bevatten er van alle verzorgingsproducten het minst. In alle producten werden sporen van noten ontdekt, behalve in borstcrèmes en poeders. De auteurs stellen ook vast dat hoe duurder de producten, hoe hoger de concentraties. Kokosnoot ten slotte wordt het vaakst teruggevonden.

Het gaat hier om belangrijke gegevens, want ze doen vermoeden dat producten die in contact komen met de huid, een voedselovergevoeligheid kunnen veroorzaken. En dat, als de allergie eenmaal is ontstaan, het niet volstaat om het product in kwestie te bannen, maar ook het (de) allergeen (-enen) in de verzorgingsproducten. Als een allergisch kind niet geneest nadat het bewuste allergeen uit zijn voeding is gehaald, moeten dan ook de huidproducten onder de loep genomen worden die het gebruikt. Een dergelijke aanpak zou de behandeling van allergieën sterk kunnen verbeteren.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 11/05/2004 - 00h00 Le Quotidien du Médecin, 23 april 2004, Kelly K.M., Children's Memorial Hospital, Chicago, Verenigde Staten.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels