PUBLICITÉ

Voedselallergie: opgelet voor de doodskus!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 09/05/2006 - 00h00
-A +A

Iemand die allergisch is voor een bepaald voedingsmiddel kan een ernstige reactie vertonen nadat hij iemand die dat voedingsmiddel heeft gegeten, heeft gekust. Deze allergische reactie op de kus wordt door specialisten de "kiss of death" genoemd. Mensen met allergieën en hun familie moeten op de hoogte zijn van deze "overdraagbare allergie".

PUB

Voedselallergie naar aanleiding van een gewone kus

Mensen met een voedselallergie moeten opletten voor de kus. Ze kunnen namelijk ongewild in contact komen met het voedingsmiddel dat de allergie veroorzaakt, als de persoon die ze kussen het net hebben gegeten. Gelukkig komt de allergische reactie meestal via plaatselijke symptomen tot uiting die licht tot matig van aard zijn (jeuk, roodheid, uitslag...), maar ze kan ook ernstigere problemen veroorzaken, die van kortademigheid tot anafylactische shock gaan. De tijd die verstrijkt voor de allergische symptomen optreden, duurt meestal maar enkele minuten. De tijd tussen de consumptie van het allergene voedingsmiddel en de kus is echter heel variabel en schommelt van enkele minuten tot een of twee uren.

Allergische reactie op de kus: op elke leeftijd, ongeacht het soort kus of voedingsmiddel

Volgens de specialisten kan elk voedingsmiddel een boosdoener zijn, vooral courante vruchten, droge schaalvruchten (walnoten, amandelen, hazelnoten, exotische noten), vis, zeevruchten, ei, koemelk enz. Maar let op, soms kan het een allergische reactie op een geneesmiddel zijn…Deze allergische reactie naar aanleiding van een kus kan zich op elke leeftijd en bij elk type kus voordoen: een liefdeskus of een gewone vriendschapskus die een kindje geeft. En het fenomeen komt vaak voor: bij 1 tot 10% van de personen met een vermoedelijke voedselallergie of bewezen allergie.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 09/05/2006 - 00h00 Nutrinews nr. 165, april 2006, Centre de recherche et d'informations nutritionnelles (Cerin) Revue française d'allergologie et l'immunologie clinique, 46 (2): 80-4, 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Mijten: wie zijn ze en wat doen ze? Geüpdatet op 13/03/2007 - 00h00

De allergie aan huisstofmijten is de vaakst voorkomende allergie. Bij het minste contact krijgen mensen die allergisch zijn vaak een astmacrisis of rhinitis. Maar wat voor beestjes zijn mijten? Waarom zijn ze zo vaak verantwoordelijk voor allergieën...

Kent u de symptomen van voedselallergieën? Geüpdatet op 28/04/2009 - 00h00

Voedselallergieën komen steeds vaker voor en de lijst voedingsmiddelen waarvoor men allergisch kan zijn, wordt steeds langer. En dan hebben we het nog niet over kruisallergieën! Kunt u de verschillende soorten symptomen die het gevolg zijn van een vo...

Allergie voor dieren Geüpdatet op 23/05/2006 - 00h00

Bijna één Belgisch gezin op twee heeft een huisdier , in een op twee gevallen is dit een hond of een kat. Honden, katten, vogels, hamsters, ratten, konijnen... maken deel uit van ons dagelijkse leven. Nochtans veroorzaken erg veel allergieën !

Meer artikels