PUBLICITÉ

Voedingssupplementen: ja maar niet zomaar

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 17/10/2011 - 16h47
-A +A

Voedingssupplementen zijn goed, maar enkel als we ze echt nodig hebben. Als ze ondoordacht worden ingenomen, verbeteren ze onze gezondheid niet.

PUB

Voedingssupplementen soms negatief effect

Bij vrouwen op rijpere leeftijd (gemiddeld 61 jaar) gaat het gebruik van voedingssupplementen samen met een grotere sterftekans, in plaats van met een kleinere. Dat blijkt uit een studie bij 40.000 vrouwen in de Verenigde Staten. Dit verrassende resultaat werd deze maand gepubliceerd in het tijdschrift ‘Archives of Internal Medicine’. Het sterfterisico nam weliswaar slechts lichtjes toe, maar de grootste toename was te zien bij voedingssupplementen op basis van ijzer. Talloze vrouwen in de studie namen teveel ijzer op, terwijl dit supplement het risico op bepaalde hart- en leverziekten verhoogt.

Let wel: er zijn geen bewijzen dat de voedingssupplementen een rechtstreeks effect hebben op het sterfterisico. De vrouwen hadden mogelijk al gezondheidsproblemen, die zowel de aanleiding vormden voor hun overlijden, als voor de inname van vitamines.

 

Gebruik voedingssupplementen doordacht

Uit deze studie kunnen we wel afleiden dat voedingssupplementen niet altijd nuttig zijn. Ze zijn alleen werkzaam wanneer u ze echt nodig heeft. Anders kunnen ze nutteloos zijn of zelfs nefast. Bovendien is het op vlak van voeding niet aangewezen om meer op te nemen dan noodzakelijk. Integendeel! De onderzoekers vinden zelfs dat we de neiging hebben om teveel voedingssupplementen in te slikken. Eigenlijk zouden we via een voldoende grote variatie van onze maaltijden alle voedingsstoffen moeten binnen krijgen die we nodig hebben.

 

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 17/10/2011 - 16h47

Mursu, J., Archives of Internal Medicine, september 2011; 171(18):1625-1633. doi:10.1001/archinternmed.2011.445

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Ijzersupplementen: niet om het even hoe! Gepubliceerd op 07/10/2015 - 10h45

Heel wat vrouwen kampen met ijzertekort, ook al hebben ze een evenwichtige voeding. Ze krijgen dan ook vaak de raad om een voedingssupplement te nemen op basis van ijzer . Deze producten kunnen echter bijwerkingen hebben, en een optimaal gebruik vere...

Te veel vitamine A veroorzaakt fracturen Geüpdatet op 13/01/2002 - 00h00

Regelmatige inname van te grote hoeveelheden vitamine A (retinol) zou het risico op heupfracturen bij gemenopauzeerde vrouwen verhogen. We moeten dan ook de hoeveelheid retinol in vitaminepreparaten en voedingssupplementen eens onder de loep nemen.

Heb ik een ijzertekort? Gepubliceerd op 27/01/2015 - 10h37

Er zitten maar enkele grammen ijzer in ons lichaam, 4 gram om precies te zijn bij mannen en 2,5 gram bij vrouwen. Maar een tekort van enkele milligrammen ijzer kan van u al een wrak maken. Hoe kunnen we dat voorkomen of wat kunnen we doen als het toc...

Thee? Nee dank u, niet nu ... Geüpdatet op 28/10/2008 - 00h00

Thee is een heerlijke drank, en goed voor de gezondheid…. Op voorwaarde dat men hem op het juiste moment drinkt. Als u een kopje thee drinkt bij de maaltijd, dan vermindert u de capaciteit van het organisme om ijzer op te nemen uit de voeding.

Meer artikels