Voedingshygiëne bij kinderen

Geüpdatet door Paule Neyrat, diëtiste op 25/01/2011 - 13h20
-A +A

PUB

Wat als uw kind niets eet?

Dat is een veel voorkomende kopzorg in het gezin. Maar ouders vergeten vaak dat kinderen niet allemaal evenveel eetlust hebben. Zolang een kind gezond is en zijn groeicurve binnen de norm valt, is er geen reden tot bezorgdheid, ook niet als het "niets eet". Geef uw kind dan gewoon de porties die het de baas kan en niet meer. Het heeft geen zin om het te forceren en van de maaltijd een gevecht of een circusnummer te maken om het een lepel soep meer te doen eten. Uw kind zal dan pas echt een afkeer krijgen van eten. Maar als een kind "niets eet” tijdens de maaltijd omdat het naar hartenlust mag snoepen, dan zijn de ouders verantwoordelijk voor deze slechte gewoonte en moeten ze zich zorgen maken over het feit dat ze de voeding van hun kind ontregelen, met alle nefaste gevolgen voor zijn gewicht.

 

Voedingsdiscipline

Er bestaan regels rond voedingshygiëne die een kind moet aanleren (en die de ouders moeten meedelen!), net zoals er ook sociale regels zijn die het aanleert. De kans is groot dat het er zich zijn hele verdere leven aan houdt en niet verdikt. Laat uw kind van alles proeven. Stop niet meteen als het iets niet lust, maar blijf proberen en geef hem dat bewuste voedingsmiddel eens anders bereid, zodat het aan de smaak kan wennen. Misschien gaat het het toch lusten. Als de afkeer toch blijft bestaan, vervangt u dat product beter door iets van dezelfde klasse. Geef bijvoorbeeld wortelen in plaats van spinazie. Laat een kind niet eten tussen de maaltijden in. Dat is een van de basisregels van de voedingshygiëne voor kinderen. Als uw kind in de buggy zit en u neemt het mee om boodschappen te doen, krijgt het in de winkel soms een koekje of een snoepje. Daarmee krijgt het de slechte gewoonte aangeleerd om tussendoor te gaan snoepen, en dat is een van de hoofdoorzaken van gewichtstoename.

 

Initialement publié par Paule Neyrat, diëtiste le 25/01/2011 - 11h37 et mis à jour par Paule Neyrat, diëtiste le 25/01/2011 - 13h20
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB