PUBLICITÉ

Voedingsgewoontes: wat hebben Vlamingen en Walen op hun bord liggen?

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist-voedingsdeskundige op 30/05/2006 - 00h00
-A +A

De Voedselconsumptiepeiling van 2004 biedt de kans om de eetgewoontes in het noorden en het zuiden van het land onder de loep te nemen en een vergelijking te maken. Dit al vooraf: geen van beide modellen verdient echt massale navolging.

PUB

De eetgewoonten van de Vlamingen

Vlamingen ontbijten vaker, maar die goede gewoonte zwakt af met de leeftijd. Wat het aspect drank betreft, worden in Vlaanderen meer gesuikerde en alcoholische dranken gedronken dan in Wallonië, en minder mineraal water. De Vlamingen drinken ook meer thee en koffie.Op het vlak van de zetmeelhoudende producten kiezen de Vlamingen eerder voor brood en aardappelen dan voor rijst en pasta.De Vlamingen halen schijnbaar goede punten voor fruit en groenten, maar dat is niet zo. De verschillen in het gebruik ten opzichte van de Walen zijn minimaal (gemiddeld amper 10 tot 20 gram meer per dag). Alle Belgen, ook de Vlamingen, zitten ver onder de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid fruit en groenten. Vlamingen eten traditioneel meer yoghurt en melkdesserts. Dat is ook zo voor bereide vleeswaren (charcuterie, gepekelde vleeswaren...)De Vlamingen eten ook iets meer vis en vooral ook meer eieren dan de Walen. De Vlamingen gebruiken ten slotte ook meer vet bij het koken en op hun brood en ze eten ook vaker en meer zoetigheden dan de Walen.

De eetgewoonten van de Walen

Het ontbijt wordt vaker overgeslagen en het ziet er ook anders uit: de Walen eten 's ochtends sneller muesli en minder brood dan de Vlamingen. De Walen eten over het algemeen meer pasta en rijst dan brood, toast en aardappelen (inclusief bereidingen) dan de Vlamingen.De Walen eten meer kaas, zijn melkverbruik ligt dan weer even hoog als dat van de Vlaming. De Waal houdt zijn Bourgondische traditie hoog en eet veel rood vlees, al liggen de hoeveelheden maar iets hoger dan bij de Vlaming. Het gebruik van vet verschilt zowel kwantitatief als kwalitatief: in Wallonië heeft boter duidelijk de bovenhand, in Vlaanderen worden dan weer meer sauzen gebruikt.De Waal houdt net als de Vlaming van zoetigheid, maar hij eet er iets minder van. De Walen nemen ten slotte minder voedingssupplementen dan de Vlamingen.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist-voedingsdeskundige op 30/05/2006 - 00h00 De Belgische Voedselconsumptiepeiling 1 - 2004 Afdeling Epidemiologie, 2006; Brussel. Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Eén op de vijf Belgen eet nooit fruit... Geüpdatet op 15/02/2005 - 00h00

En ongeveer 15 % van de bevolking zet bijna nooit groenten op het menu. Deze intrieste cijfers maken duidelijk dat zowel Vlamingen als Walen veel te weinig groenten en fruit verorberen. Een bondig overzicht van het probleem…

De gezondheid van de Belgen (4) : Eet u gezond? Geüpdatet op 19/11/2002 - 00h00

De grote enquête over de gezondheid van de Belgen heeft zich ook over hun bord gebogen! De enquête heeft uiteraard haar beperkingen. Ze heeft niet in detail onderzocht wat de Belgen eten, maar brengt wel tendensen aan het licht.

Wat eten de Belgen? Deel twee Geüpdatet op 02/05/2006 - 00h00

Uit een recente enquête blijkt dat het niet zo goed gesteld is met de eetgewoonten van de Belg. Vorige week legden we het eerste deel van de resultaten voor. Vandaag het vervolg.

Meer artikels