PUBLICITÉ

Voeding: hoe kunt u etensresten klaarmaken en bewaren?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 05/10/2009 - 00h00
-A +A

De kunst om vooraf klaar te maken, te bewaren, in te vriezen en niet te verspillen en tegelijkertijd te letten op een onberispelijke voedingshygiëne, kan men niet improviseren. Dat moet men leren, ook al worden de basisprincipes vaak door het gezond verstand gedicteerd.

PUB

Etensresten en voedingshygiëne: de basisprincipes


1) Vermeng nooit etensresten met een pas klaargemaakt gerecht. Waarom niet? Omdat u het risico loopt dat de etensresten uw vers gerecht aantasten. En ten tweede, omdat u na de maaltijd wel eens restjes van de etensresten zou kunnen hebben!

2) Etensresten worden slechts eenmaal opgediend. Een gerecht mag immers nooit meer dan eenmaal opgewarmd worden.

3) Resten van gerechten of sausen moeten altijd goed opgewarmd worden (ook het midden van het gerecht). Ideaal is een opwarming tot 75 °C.

4) Vries nooit een voedingsmiddel in zonder het zorgvuldig te beschermen en luchtdicht te verpakken: gebruik daarvoor een goed afgesloten kom of doos, een diepvrieszakje of voedingsfolie. Ook in de koelkast mag u geen restjes bewaren zonder ze van de lucht af te sluiten.

5) Als u een gerecht invriest dat uzelf hebt klaargemaakt, vergeet dan niet de datum te vermelden. Bewaar dat gerecht niet langer dan twee maanden.

6) Al uw restjes moeten snel in de koelkast geplaatst worden nadat u ze in een hermetisch afgesloten en zuivere kom hebt gedaan. Laat die restjes indien nodig zo snel mogelijk afkoelen. Laat ze nooit langer dan twee uur in de omgevingstemperatuur, en zeker niet langer dan één uur tijdens de zomermaanden!

7) Laat voedingsmiddelen nooit in de keuken op het werkblad of op een bord ontdooien: wees vooruitziend en laat uw producten in de koelkast ontdooien of gebruik de ontdooifunctie van uw microgolfoven.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 05/10/2009 - 00h00 Europese raad voor voedingsinformatie, Eufic (European Food Information Council), www.eufic.org.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Voedselveiligheid in de zomer Gepubliceerd op 31/07/2012 - 09h58

Verse voedingswaren , diepvriesproducten , restjes, hoe moet je het risico op een voedselvergiftiging vermijden in de zomer, wanneer de hoge temperaturen het woekeren van kiemen bevorderen? Door een aantal regels te respecteren! We kennen de regels w...

Veroorzaakt suiker nu echt cariës? Gepubliceerd op 10/11/2014 - 12h25

Kinderen krijgen altijd te horen dat ze niet te veel suiker en snoep moeten eten omdat dat slecht is voor de tanden. Impliciet betekent dit dat suiker de oorzaak zou zijn van cariës. Maar is dat ook zo?

Wat te doen met de restjes? Geüpdatet op 09/01/2007 - 00h00

We hadden het iets te groots opgevat, we waren met minder dan voorzien... wat de reden ook is, daags na de feesten zit onze koelkast vaak barstensvol restjes. Ze weggooien vinden we zonde. Maar de meeste gevallen van voedselvergiftigingen worden wel...

Meer artikels