PUBLICITÉ

Voeding: geloof de celebrity’s niet…

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/08/2016 - 13h48
-A +A

De laatste tijd zijn er heel wat celebrity’s die publiciteit maken voor voedingswaren. Maar kunnen we ze wel vertrouwen om gezonde keuzes te maken? Een in Amerika uitgevoerde studie vindt van niet. En ook hier is het niet beter!

PUB

Uit een studie in de Verenigde Staten blijkt dat de sterren slechte raadgevers zijn

Welke keuzes zouden we maken als we ons lieten beïnvloeden door onze favoriete vedetten? In de Verenigde Staten heeft een team van onderzoekers de reclamespotjes van een aantal beroemde muzikanten onder de loep genomen. Hun conclusies zijn niet bepaald opbeurend. 65 celebrity’s maakten publiciteit voor 26 levensmiddelen - drank of voedsel. 80,8% van deze producten bevatten veel calorieën, maar weinig nuttige voedingsstoffen. Ze deugden met andere woorden niet. Het ging om junkfood uit fastfoodrestaurants, frisdranken, energiedrankjes, chocoladerepen, en zo meer. Eén enkel product, pistachenootjes, werd als echt gezonde kost beschouwd. De merken verdringen zich om de sterren (goed) te betalen om hun producten aan te prijzen, vooral bij adolescenten. De studie heeft niet gepeild naar hun invloed, maar het is duidelijk dat de populairste sterren ook  het best in de markt liggen.

En hoe zit het in België?

Het sterrensysteem is bij ons minder sterk ontwikkeld dan in de Verenigde Staten, en onder de grote adverteerders van de voedingsmiddelensector zijn er veel die gezonde producten -of toch producten die dat label willen uitdragen - aanbieden. En toch, een tochtje langs de rekken van een grootwarenhuis maakt al snel duidelijk dat elk gezin tegenwoordig geconfronteerd wordt met celebrity’s waar de jongeren - of zelfs de kinderen - naar opkijken en die levensmiddelen proberen te verkopen die slecht zijn voor de gezondheid. Vooral sportwedstrijden zijn de grote boosdoener. Paradoxaal genoeg prijzen de sportlui dan ook nog producten aan die haaks staan op de supergezonde leefstijl die deze atleten er zelf op na moeten houden!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/08/2016 - 13h48

Bragg, M.A. et al., Pediatrics Volume 138, juillet 2016. E20153977.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Eén tussendoortje, vier mogelijkheden... Geüpdatet op 14/10/2008 - 00h00

Uit een recente studie blijkt dat, als het om voeding gaat, goede voornemens niet noodzakelijk in de praktijk gebracht worden, zeker niet tijdens werkpauzes… En dat de helft van ons zelfs helemaal geen goede voornemens maakt op dat vlak!

Verzoen u met uw hang naar lekkers! Geüpdatet op 18/03/2008 - 00h00

Lekker eten is een paradoxaal fenomeen. Het wordt enerzijds sterk geprezen omdat het een bron van genot is. En anderzijds wordt het verguisd, omdat we ervan bijkomen. Hoog tijd dus om het de plaats te geven die het toekomt: het is een kleine onvolmaa...

Versheid van voedingswaren: hoe moet u ze bewaren… Geüpdatet op 21/08/2015 - 12h23

…en voedselvergiftigingen voorkomen? U weet het vast wel: alle bacteriën houden van warmte. In een warme omgeving gaan zich ze massaal vermeerderen en maken ze u ziek. Bewaar uw voedingswaren dus zo dat ze supervers blijven. We zetten de basisregels...

Glykemische index van voedingsmiddelen: waar is het goed voor? Geüpdatet op 22/06/2016 - 09h44

De index die aan suikers (koolhydraten) bevattende voedingsmiddelen wordt toegekend - de glykemische index , afgekort GI - is een goed bruikbaar en handig begrip voor wie wil afvallen, maar ook om het risico op overgewicht , obesitas en diabetes te v...

Meer artikels