PUBLICITÉ

Voeding en zwangerschap

Geüpdatet door Dr. Renaud Guichard, bewerkt door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 27/12/2010 - 00h00
-A +A

Het traditionele gezegde "Een zwangere vrouw moet eten voor twee" en de strikte voedingsvoorschriften van artsen zijn vandaag achterhaald.Gezond eten tijdens de zwangerschap houdt in dat u enkele basisprincipes moet naleven: zoveel mogelijk afwisselen en zoetigheden vermijden. Zwangere vrouwen hebben dus vrij veel bewegingsruimte, maar wie zich hierover zorgen maakt, kan beter te rade gaan bij een diëtist(e). Bij twee ziekten die gevaarlijk zijn voor de zwangerschap - toxoplasmose en listeriose - moeten striktere richtlijnen gerespecteerd worden.

PUB

Hoeveel kilo's moeten erbij?

We kunnen stellen dat een zwangere vrouw tussen 9 en 12 kg moet bijkomen. Als ze echter minder dan één kg per maand verdikt met evenwichtige voeding, hoeft ze zich geen zorgen te maken. Dat is wél het geval als ze te snel bijkomt, want dat zou kunnen wijzen op oedemen (vochtretentie), die soms voortekens zijn van eclampsie (ernstige zwangerschapshypertensie). Vrouwen met een natuurlijke neiging heeft om te veel te eten, brengen weliswaar zijn zwangerschap niet in gevaar (zij het binnen bepaalde limieten), maar zullen het na de zwangerschap wellicht wel moeilijker hebben om hun overgewicht kwijt te raken.

Basisprincipes

  • Geen maaltijd overslaan.
  • Niet vasten, ook niet om religieuze redenen.
  • Eiwitten eten (vlees en vis).
  • Calcium eten in de vorm van melkproducten.
  • Bladgroenten en fruit eten: ze bevatten vitamines, mineralen en vezels, die constipatie tegengaan.
  • Zetmeelhoudende producten eten: ze zorgen ervoor dat de suikers geleidelijk vrijkomen en zijn goed verteerbaar (waardoor zwangere vrouwen minder last hebben van misselijkheid), maar opgelet: overdaad schaadt (dus niet ten koste van bladgroenten).
  • Zoetigheden vermijden.
  • Niet te veel vetten eten, maar ze ook niet volledig bannen, want ze bevatten vitamines en essentiële vetzuren die het lichaam niet zelf kan aanmaken.
  • Geen alcohol drinken!
  • Veel water drinken.
U zult het al begrepen hebben: zwangere vrouwen (en alle personen met een normale constitutie) moeten een evenwichtige voeding nastreven.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 02/03/2004 - 00h00 en geüpdatet door Dr. Renaud Guichard, bewerkt door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 27/12/2010 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zwangere vrouwen en toxoplasmose: wat met de kat in huis? Geüpdatet op 26/02/2016 - 16h08

Toxoplasmose wordt veroorzaakt door het parasitaire sporendiertje Toxoplasma gondii. Deze infectieziekte kan ook katten en tal van andere zoogdieren en vogels besmetten. Vaak brengt de aandoening helemaal geen symptomen mee, maar ze is wel gevaarlijk...

Zwanger: welke rechten hebt u op het werk? Geüpdatet op 14/11/2014 - 15h58

Heel veel toekomstige moeders moeten hun zwangerschap maandenlang combineren met hun baan . Het arbeidsrecht is aangepast om hen het dagelijkse leven te vergemakkelijken en de moeder en het kind te beschermen. Een overzicht van de rechten van zwanger...

Meer artikels