PUBLICITÉ

Voeding en emoties: onze maag speelt wel degelijk een rol!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/08/2011 - 15h06
-A +A

Wanneer we ons gedeprimeerd voelen, wordt vaak beweerd dat de zin die we dan hebben in ijsjes, chocolade, chips, kortom vette en zoete voeding, gewoon het gevolg is van de emoties die de smaak van die voedingsmiddelen bij ons opwekken. Een recente Belgische studie heeft aangetoond dat dit fenomeen echter niet zo eenvoudig te verklaren is…

 

PUB

De impact van vette voeding op onze emoties

Om de impact van voedingsvetten op onze hersenen te bestuderen, hebben de onderzoekers bij vrijwilligers sondes ingebracht die naar de maag leidden. Die sondes bevatten ofwel een gewone zoutoplossing, ofwel een oplossing met vetzuren. Op datzelfde ogenblik luisterden de vrijwilligers naar treurige muziek of naar neutrale muziek. Ze keken eveneens naar gezichten die diezelfde emoties uitdrukten. De resultaten werden opgemeten via een vragenlijst en een functionele MRI-scan van de hersenen.

Besluit: wanneer vetzuren in de maag terechtkomen, zijn de betrokken personen minder gevoelig voor het effect van treurige muziek. Dit blijkt uit de ervaren emoties en eveneens uit de activiteit van de hersenen.

 

Wanneer ik me rot voel, doe ik er dan goed aan me te storten op chocolade?

Het is geen kwestie van gelijk hebben of van er goed aan te doen… Het is niet alleen een kwestie van smullen: vet dat ons spijsverteringsstelsel bereikt, verbetert onze stemming, ook al is het niet langs onze smaakpapillen gepasseerd. Ook dit is een gevolg van de communicatie tussen ons spijsverteringsstelsel en onze hersenen. Deze communicatie is nu het onderwerp van talrijke studies.

 

Een beter begrip van de verbanden tussen vet en emoties

Zouden veel mensen weten dat als vette voedingsmiddelen onze stemming beïnvloeden, dat niet te wijten is aan de lekkere smaak ervan? Wellicht niet! Ondertussen is de epidemie van obesitas in de hele wereld aanwezig. Bovendien zijn de stoornissen van het voedingsgedrag (anorexie, boulimie) wijdverbreid en ze komen ook steeds vaker voor. We weten nog altijd zeer weinig over de verbanden tussen wat we eten en wat we voelen. Het is nochtans van het allergrootste belang dat op dit gebied snel vooruitgang wordt geboekt.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/08/2011 - 15h06

Van Oudenhove, L., J Clin Invest. doi:10.1172/JCI46380.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Goede eetgewoonten helpen om af te vallen Gepubliceerd op 10/03/2016 - 16h58

Wie met overgewicht kampt en er iets aan wil doen, moet opnieuw goed leren eten . Maar goed eten is niet alleen een kwestie van voeding. Niet alleen wát we eten telt, ook hóe we eten is belangrijk. Het is zelfs de beste manier om slechte gewoonten af...

Omega-3-vetzuren: opgelet voor kwakzalvers! Geüpdatet op 18/01/2005 - 00h00

Omega-3-vetzuren zijn niet meer weg te slaan uit de media en worden soms als een echt wondermiddel beschouwd. Da's echter iets te optimistisch! Okay, we zouden er meer moeten eten, maar ze gommen niet als bij toverslag al onze voedingstekorten ineens...

Slaap: bevorderlijk voor de slanke lijn? Gepubliceerd op 11/02/2014 - 08h10

Het staat nu vast dat er een verband bestaat tussen zwaarlijvigheid (obesitas) en hormonale veranderingen die samenhangen met slaaptekort. Hoe minder we slapen, hoe meer we eten en hoe groter het risico om te verdikken…

Meer artikels