Kanker is de tweede doodsoorzaak na hart- en vaatziekten. Er bestaan uiteraard risicofactoren zoals roken, alcohol en luchtvervuiling. Toch zou naar schatting 30 % van alle kankers rechtstreeks of onrechtstreeks te maken hebben met onze eetgewoonten.
Wat zijn de gemeenschappelijke kenmerken van zogenaamde antikankervoeding?
Antikankervoeding bevat beschermende stoffen, de zogenaamde antioxidanten. Die gaan de vorming van vrije radicalen tegen en vernietigen de kankercellen vóór ze schade kunnen aanrichten. Zo weten we dat kruisbloemigen zoals broccoli en bloemkool uitstekende anticarcinogene stoffen bevatten. Het zijn in zekere zin competitieve inhibitoren van de carcinogenen die een rol spelen bij slokdarm-, maag-, lever- en colonkanker.
Wat zijn de meest aan te raden producten om kanker te voorkomen?
Uit experimentele studies over de relatie tussen voeding en ziekten blijkt dat heel wat groenten en vruchten het kankerrisico verminderen. Ze danken hun preventieve werking aan de vezels, vitamines, oligo-elementen en antioxidanten die ze bevatten. Het gaat onder meer om look, citrusvruchten, wortelen, zwarte bessen, kool, spinazie, kiwi, linzen, uien, peterselie, appelen, druiven, soja en tomaten. Andere producten zoals granen, noten, vis, groene thee, yoghurt, olijf- en koolzaadolie hebben eveneens een beschermende werking.