PUBLICITÉ

Vochtige tissues voor intiem gebruik: goed of slecht?

Gepubliceerd door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 18/11/2013 - 10h28
-A +A

Onze samenleving heeft een afkeer van lichaamsvochten en -geuren. Op het vlak van seksualiteit ligt het onderwerp nog gevoeliger.

De markt speelt duchtig in op die obsessie, maar is de mode van de vochtige tissues voor intiem gebruik wel goed voor vrouwen?

PUB

Intieme hygiëne: goede praktijken

Net als de rest van het lichaam verdient het geslacht van de vrouwen om één keer per dag gewassen te worden. Maar let wel: we hebben het hier alleen over de vulva (schaamlippen, clitoris en schede – het deel dat naar de vagina loopt) en niet over de vagina zelf. De vagina hoeft niet gewassen te worden. Ze reinigt zichzelf door de beschermende bacteriën die in deze gevoelige zone leven.

Antiseptische of bacteriëndodende producten voor de vulva kunt u beter mijden.
Ze kunnen het evenwicht in de flora verstoren en zo infecties of irritatie veroorzaken.

Gebruik liever gewoon kraantjeswater en een gel zonder zeep.
U kunt ook een specifiek wasproduct kiezen. U vindt er in de apotheek of de grootwarenhuizen. Controleer altijd of de fysiologische pH in de buurt van 5 ligt.

Vermijd in ieder geval om uw geslachtszone met een washandje of spons te wassen, dat zijn heuse microbenhaarden. Gebruik liever uw handen, maar zorg dan wel dat ze proper zijn.

Vochtige tissues: mijd overdreven gebruik

De meesten producenten van intieme wasgels bieden tegenwoordig ook vochtige tissues aan als aanvulling op hun gamma. Deze vochtige doekjes zijn meestal vooraf gedrenkt in een reinigende oplossing zonder zeep en met een aangepaste pH. Controleer ook of er geen alcohol in zit.

Net als vochtige tissues voor make-up wordt dit type product eerder aanbevolen voor sporadisch gebruik. Sommige vrouwen gebruiken ze graag na het sporten, voor een afspraak bij de dokter, tijdens hun maandstonden of voor een galant afspraakje! Het is wel af te raden om ze te gebruiken ter vervanging van de dagelijkse intieme hygiëne, omdat ze op termijn irritatie kunnen veroorzaken.

Om dezelfde reden wordt het systematisch gebruik van vochtige tissues, verkocht als aanvulling op wc-papier, afgeraden. Die moeten trouwens altijd van voren naar achteren worden gebruikt om te voorkomen dat er microbes in de vagina terechtkomen.

Gepubliceerd door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 18/11/2013 - 10h28
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Irritatie van de intieme zone: wat te doen? Geüpdatet op 18/10/2013 - 13h22

Hebt u last van irritatie in de schaamspleet en de vagina? Deze tips kunnen de ongemakken verzachten én helpen voorkomen. Denk erom dat de slijmvliezen in de intieme zone zeer broze weefsels zijn en snel reageren op allerlei soorten van agressie, che...

Een goede intieme hygiëne in de zomer Geüpdatet op 22/06/2015 - 14h13

Het mooie weer zorgt voor een hoop veranderingen in onze manier van leven: het is warm, we zweten , de zon schijnt volop, we gaan zwemmen in zee of in het zwembad, we dragen lichte kleren en vaak hebben we ook meer seks. Al die veranderingen kunnen e...

Vaginale schimmels: vier vragen en antwoorden Geüpdatet op 20/04/2015 - 09h26

Zo’n 10 tot 20% van de vrouwen krijgen in hun leven te kampen met vaginale schimmels . Het is een van de belangrijkste redenen voor een consult bij de gynaecoloog. Vaginale schimmels zijn goedaardig en zijn te verhelpen met een simpele behandeling. D...

Meer artikels