PUBLICITÉ

Vlooien zijn niet bang van de winter!

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 20/11/2007 - 00h00
-A +A

De winter komt er aan en de temperaturen komen hoe langer hoe meer in de buurt van het vriespunt. Maar ook bij koud weer moet men waakzaam blijven voor honden, katten en de larven van vlooien die zich geduldig schuilhouden in huis.

PUB

Hoe krijgen honden en katten vlooien?

Ook bij schone dieren in een schoon huis kunnen vlooien opduiken. Het volstaat om op een enkele vlo te vallen bij de wandeling, bijvoorbeeld bij de ontmoeting van één ander dier, om de vlo in huis te halen en in een minimum van tijd met een leger van vlooien en larven van vlooien te zitten die zich nestelen in tapijten, zetels, kussens, beddengoed, enz. Dat kan het hele jaar door dankzij de aangename temperatuur die in de meeste huizen heerst.

Hoe weet je of je hond of kat vlooien heeft?

Een hond of kat die met vlooien zit, gaat zich niet noodzakelijk krabben. De parasieten zijn soms alleen opspoorbaar via hun uitwerpselen die eruit zien als zwarte pelletjes. Ziet u zo'n pelletjes dan moet u er een paar weghalen, op een tissue leggen en er een paar druppels water op laten druppelen. De uitwerpselen van de vlooien lossen er in op en laten een spoor van rood bloed achter. Zo weet u dat uw viervoeter vlooien heeft. Maar het kan ook gebeuren dat je een volwassen vlo ziet op de huid van het huisdier.
Vlooien kunnen uw huisdier discreet teisteren, maar in sommige gevallen veroorzaken ze heuse jeukaanvallen en duiken er korsten op op de huid. De korsten zijn het gevolg van het krabben en kunnen over het hele lichaam voorkomen, maar vooral op de rug, dichtbij de staart. De jeuk kan nog heviger zijn wanneer het huisdier allergisch is aan het speeksel van de parasieten (allergische dermatititis). Omdat vlooien zich voeden met bloed van hond of kat kunnen ze ook anemie veroorzaken, vooral bij kleine katjes.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 20/11/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Katten- en hondenvlooien Gepubliceerd op 28/04/2014 - 10h59

Vlooien zijn één van die ongewenste gasten die onze huisdieren en onze huizen teisteren . Waakzaamheid en preventie zijn de sleutelwoorden om die kleine, stekende, bloeddorstige spring-in-'t-velds klein te krijgen.

Honden en katten: uitkijken voor vlooien en teken! Geüpdatet op 08/05/2007 - 00h00

In de lente en bij zachte temperaturen gaan vlooien en teken zich nog sneller voortplanten en is de kans groter dat ze uw hond of kat kiezen om zich te nestelen. Ze tasten niet alleen de vacht van het dier aan, ze kunnen ook bepaalde ziekten overdrag...

Meer artikels