PUBLICITÉ

Vliegtuigreis: bewegen!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 12/07/2016 - 13h06
-A +A

Reizen zonder te bewegen kan een ernstig gevaar inhouden voor de gezondheid…

PUB

Diepe veneuze trombose: alle transportmiddelen zijn erbij betrokken

Meer dan 5 uur blijven zitten - in alle omstandigheden -, houdt steeds een risico in: het risico van vorming van een bloedstolsel (trombose) in een ader van de benen. De belangrijkste verwikkeling daarvan is een longembolie (LE), als het bloedstolsel naar de longen gaat. Een longembolie kan zeer ernstig zijn en fataal aflopen. Bloedstolsels kunnen ook overgaan in de algemene bloedsomloop en bijv. een hersentrombose veroorzaken.

Risico van diepe veneuze trombose

Het probleem is aan het licht gekomen tijdens vliegtuigreizen in economy class. Maar een lange trek zonder de benen voldoende te bewegen, is steeds een risicofactor. Het fameuze „economy class syndroom dekt dus niet de hele lading.De trombose kan zich manifesteren bij het verlaten van de luchthaven, maar ook enkele uren tot dagen later.

Gelukkig kunnen dergelijke problemen worden voorkomen. Sommige mensen lopen echter meer risico dan andere. De onderstaande tabel toont de verschillende risicosituaties.

  • Laag risico: Leeftijd lager dan 40 jaar, zwangerschap.
  • Matig risico: Leeftijd hoger dan 40 jaar, antecedenten van DVT/LE, kanker, orale anticonceptiva, gips aan het been, hartinsufficiëntie, hartinfarct.
  • Hoog risico: Leeftijd hoger dan 60 jaar, antecedenten van DVT/LE, beroerte, kanker, verhoogde stolbaarheid van het bloed.

Initialement publié par Pierre Dewaele le 31/07/2002 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 12/07/2016 - 13h06

Raadgevingen voor de gezondheid van reizigers (Instituut voor Tropische Geneeskunde) ed MediMedia 2002. Gezondheidspaspoort 2002-2003 Vraag Gezondheid.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer flebitis in de winter Geüpdatet op 21/10/2001 - 00h00

Veel studies tonen aan dat de incidentie van fatale longembolie varieert naargelang het seizoen. Longembolie zou vaker optreden in de winter. Maar wat flebitis (ontsteking van een ader) en diep-veneuze trombose betreft, werd nog niets aangetoond. Ond...

Van zware benen tot veneuze zweren Geüpdatet op 05/10/2009 - 00h00

Heel veel mensen, en vooral vrouwen, hebben last van zware benen . Op zich is de aandoening niet ernstig, maar ze moet wel behandeld en opgevolgd worden, anders kunnen er complicaties optreden. Een van die complicaties is de veneuze zweer , beter bek...

Meer artikels