PUBLICITÉ

Vliegangst, een veelvoorkomende fobie

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 09/05/2017 - 16h15
-A +A

Het vliegtuig is een van de veiligste vervoermiddelen.

En toch verklaart één vierde van de passagiers schrik te hebben in een vliegtuig.

U vindt hieronder tips en informatie die hoofdzakelijk bedoeld zijn voor mensen die onder stress staan of bang zijn bij de gedachte dat zij in een vliegtuig zullen moeten stappen.

PUB

Het vliegtuig veroorzaakt een banale en irrationele angst

Het vliegtuig is tegenwoordig een veelgebruikt vervoermiddel, waar men voor sommige bestemmingen zelfs niet omheen kan. Of het nu gaat om toeristische of professionele verplaatsingen, het aantal mensen dat bang is om te vliegen is indrukwekkend. De opgegeven symptomen zijn zeer verschillend en gaan van eenvoudige stress tot hartkloppingen, via claustrofobie en paniekreacties.
Het gaat meestal om een gebrek aan informatie: onwetendheid over de werking van vliegtuigen, over hun veiligheid, het beheer van de luchtcorridors, de deskundigheid van het boordpersoneel, enz. Door een aantal dingen uit te leggen en door de toepassing van enkele strategieën aan te raden, is het mogelijk om angstige mensen gerust te stellen en om hun lijden vóór en tijdens de vlucht te verzachten.
 

Goed om te weten

  • Het vliegtuig is tegenwoordig een veelgebruikt vervoermiddel, en van alle vervoermiddelen is het vliegtuig het veiligste.
  • Het vliegend personeel wordt zorgvuldig geselecteerd, medisch gevolgd en verschillende keren per jaar gecontroleerd.
  • Airhostessen en stewards worden regelmatig getraind om te reageren op de minste problemen die zich aan boord kunnen voordoen. Zij krijgen bovendien een volledige EHBO-opleiding. Deze opleiding bestaat uit theoretische stages met praktische en realistische inleefsituaties, waarbij indien nodig gebruikgemaakt wordt van simulatiemateriaal. Nadat de opleiding met succes werd gevolgd, volgt jaarlijks nog een verplichte, geactualiseerde stage. De verworven kennis wordt vervolgens individueel geëvalueerd via een echt examen. Op deze manier leert het personeel een aantal belangrijke handelingen uitvoeren:
  1. de EHBO-handelingen, met inbegrip van het gebruik van een semiautomatische defibrillator,
  2. een agressieve passagier, die de veiligheid van de andere passagiers in gevaar zou kunnen brengen,
  3. kalmeren en in bedwang houden,
  4. beroep doen op een arts die aan boord is of per telefoon op een arts die niet in het vliegtuig aanwezig is.
  5. De boordcommandant is bevoegd om eender welke beslissing te nemen om de veiligheid van een passagier of van meerdere passagiers te waarborgen: noodlanding, uitwijken naar een andere luchthaven...
  • Er bestaan protocolakkoorden voor sommige passagiers die lijden aan een psychiatrische stoornis.

Deze akkoorden houden rekening met het bijzondere karakter van de aandoening, met de informatie verstrekt door de behandelende arts en met de arts van de luchtvaartmaatschappij.
 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 07/11/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 09/05/2017 - 16h15

FMC Quotidien du médecin, 8 oktober 2007.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Luchtvervuiling in vliegtuigen Geüpdatet op 09/01/2002 - 00h00

Reeds jaren vertonen passagiers en het vliegend personeel allerlei gezondheidsproblemen zoals huidirritatie en ademhalingsproblemen. Dit zou te wijten zijn aan de slechte kwaliteit van de lucht in de passagiersvliegtuigen.

Meer artikels