PUBLICITÉ

Vleesboom

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Goedaardige aandoening van de baarmoeder gekenmerkt door een vermeerdering van spierweefsel en bindweefsel. De aandoening geeft vaak aanleiding tot stoornissen in de menstruatie. Soms kan een vleesboom in de baarmoederhals worden gevonden en een enkele maal komen vleesbomen geheel los van de baarmoeder in het kleine bekken voor.

Vleesbomen groeien uitsluitend gedurende de geslachtsrijpe leeftijd van de vrouw. Beneden het vijfentwintigste jaar komen ze bij ongeveer twintig procent van alle vrouwen voor. Na de overgangsjaren ontstaan geen nieuwe vleesbomen meer en de bestaande worden steeds kleiner. Er kunnen er meer tegelijk in de baarmoeder voorkomen en de grootte varieert van een speldenknop tot een voetbal of nog groter. De oorzaak van het ontstaan van vleesbomen is niet goed bekend. Wel is gebleken dat de door de eierstokken geproduceerde hormonen er invloed op uitoefenen.

Vleesbomen kunnen op verschillende manieren klachten veroorzaken. In de eerste plaats kunnen ze zuiver mechanisch door hun grootte en plaats waar zij zich bevinden bezwaren geven, vooral als ze andere organen verdringen of erop drukken.

Doordat het bloedend oppervlak bij een baarmoeder met vleesbomen groter is, treedt meestal een sterke menstruatie op. Bovendien verhinderen de vleesbomen dat de baarmoederspier zich goed samentrekt en daardoor de bloedvaten dichtdrukt, zoals tijdens een menstruatie bij een goed functionerende baarmoederspier gebeurt.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Fibromen: een risico voor de vruchtbaarheid? Gepubliceerd op 16/04/2012 - 16h11

Een uterusfibroom of vleesboom in de baarmoeder kan leiden tot complicaties. Een ervan is het risico op onvruchtbaarheid . Ook de behandeling van een fibroom kan de vruchtbaarheid in gevaar brengen. Welke behandeling er voor de fibroom wordt gekozen,...

Pijn in de onderbuik? Raadpleeg een arts! Gepubliceerd op 01/03/2017 - 17h20

Pijn in het bekken of de onderbuik komt vaak voor en de meeste vrouwen kunnen erover meespreken. Deze pijn kan acuut of chronisch zijn. De oorzaken zijn uiteenlopend en moeten mensen ertoe aanzetten een arts te raadplegen.

Meer artikels