PUBLICITÉ

Vlees : fabels en feiten

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 03/02/2004 - 00h00
-A +A

Het wantrouwen voor vlees zit er bij sommige mensen diep in. Hart- en vaatziekten, kanker, hormonen, antibiotica,…Vlees ligt in de vuurlinie. Tijd om enkele objectieve gegevens op een rij te zetten.

PUB

Vetgehalte

Vlees zou barsten van het vet en van cholesterol. Een ongenuanceerde uitspraak. Zowel varken, rund, schaap of kalf leveren stukken die mager zijn. Varkenshaasje (2,4% vet) of varkensmignonette (1,6% vet) zijn zeer vetarm en doorstaan perfect de vergelijking met kip en mager runds- en kalfsvlees. Ook konijn (4,7% vet in de achterbout) hoort samen met kip tot de magere vleessoorten. Let op, een kip met het vel bevat 9,9% vet, kippenborst 0,9% en kippenbout zonder vel 2,3%. Omdat het vet bij gevogelte vlak onder het vel eet u het vel beter niet op. Tot de vetste vleessoorten horen uiteraard spek (53%) maar ook vet lamsvlees (25%) en soepkip (19%).

Rood vlees

Aan mensen met een hoog cholesterolgehalte wordt soms het advies gegeven om rood vlees te schrappen uit hun voeding. Een onnodig strenge maatregel want het gebruik van mager rood vlees (rund, kalf, varken) ten opzichte van mager wit vlees (gevogelte) maakt geen verschil uit bij een verhoogde cholesterol.

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 03/02/2004 - 00h00 I. Coene. Fabels versus feiten over vlees. Nutrinews 2003; nr.:14-20.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Welk vlees kiezen en hoeveel is goed voor onze gezondheid? Geüpdatet op 29/11/2013 - 11h23

Vlees heeft een nogal slechte reputatie. Het zou verantwoordelijk zijn voor darmkanker, cardiovasculaire ziektes en diabetes, maar het zou ook onze planeet vervuilen en tot dierenmishandeling leiden. En toch heeft niet iedereen zin om vegetariër te w...

Eet ik rundvlees of niet? Geüpdatet op 14/11/2014 - 15h58

De Belgen eten almaar minder rundvlees , maar de consumptie ligt hier toch nog altijd hoger dan in de buurlanden. Hoe maakt u de juiste keuze van vlees om te genieten van het beste van het rund?

Minder vet eten in zes stappen Geüpdatet op 18/05/2009 - 00h00

Sommige vetten zijn dan wel goed voor onze gezondheid, maar ze bevatten hoe dan ook veel calorieën en zijn dus nefast voor wie aan het lijnen is. Dé grote vijand zijn de verborgen vetten in bereide gerechten. We geven u enkele tips mee om minder vet...

Meer artikels