PUBLICITÉ

Vitamines tegen zwarte gedachten?

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 10/02/2004 - 00h00
-A +A

Het aantal gevallen van depressie neemt voortdurend toe bij onze bevolking. Volgens verschillende studies maakt een tekort aan vitamine B9 en B12 ons kwetsbaarder…

PUB

Vitamine B9 of foliumzuur (of folaat) speelt een rol bij de synthese van neurotransmitters en bij reacties van het centraal zenuwstelsel. Ze draagt dan ook bij tot de zenuwprikkeloverdracht tussen de hersencellen. Vitamine B12 of cobalamine speelt dan weer een cruciale rol bij de myelinisatie. Daarbij wordt myeline geproduceerd, een "isoleerstof" rond de zenuwcellen. Die isolatie is nodig - we kunnen ze vergelijken met elektrische draden - bij sommige zeer lange zenuwcellen, om de communicatie van de boodschappen te vergemakkelijken van en naar de hersenen en het ruggenmerg. Tekort aan deze beide vitamines leidt onder meer tot neurologische stoornissen.

Een straaltje hoop?

Verschillende studies hebben al gesuggereerd dat er een verband is tussen een verlaagd folaat- en cobalaminegehalte en depressie, maar het onderwerp is nog altijd sterk omstreden. Amerikaanse onderzoekers van de school voor volksgezondheid (Harvard Medical School) volgden onlangs ongeveer 3.000 depressieve Amerikanen tussen 15 en 39 jaar. Ze maten de folaatconcentraties in hun bloed. Het folaatgehalte in het serum en in de rode bloedcellen was lager dan bij niet- depressieve patiënten. Hetzelfde gold voor personen met dysthymie (stemmingsstoornissen). Een andere, dit keer Finse studie komt tot dezelfde conclusies met vitamine B12. Van de 115 behandelde patiënten bleken diegenen met een hoger vitamine B12-gehalte in het bloed na 6 maanden beter te reageren op antidepressiva.

Een terugval vermijden

De auteurs van deze studies raden aan om gedurende het jaar na een depressieve toestand vitamine B-supplementen te nemen, in de hoop een terugval te vermijden. Al bij al toch wat voortvarend! Momenteel bestaan er nog veel te veel vraagtekens om systematisch een dergelijke methode toe te passen. Bij wie is ze echt geïndiceerd? Hoelang moet de suppletie duren? In welke hoeveelheden? Hoe zit het mechanisme precies in elkaar? Stuk voor stuk vragen die voorlopig tot voorzichtigheid aanmanen. Deze affaire wordt vervolgd, zoveel is zeker… Wie niet staat te springen om supplementen te nemen, kan zonder enig risico mikken op voeding, vooral dan voeding die rijk is aan vitamines uit de B-groep. U zou ongelijk hebben om eraan te verzaken… zeker als u in een dip zit! Fruit (vooral dan citrusvruchten), verrijkte ontbijtgranen, volkorengranen en donkere bladgroenten zijn de rijkste bronnen van vitamine B9. Het rijkst aan vitamine B12 zijn: vis, melkproducten, lever, vlees, eieren, sojamelk en verrijkte ontbijtgranen.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 10/02/2004 - 00h00 (1) Morris M.S. et al Psychother Psychosom 2003;72(2):80-7. (2) Hintikka J. et al. BMC Psychiatry 2003,3 :17.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vitamines tegen infarct Geüpdatet op 03/02/2002 - 00h00

Vitamine B12- en B9-supplementen in de voeding zouden bescherming bieden tegen een infarct . Dat zou de mogelijkheid bieden tot grootschalige preventie van hart- en vaatziekten bij de bevolking.

Wie lente zegt, zegt vitamines... Gepubliceerd op 18/03/2014 - 09h32

Sommigen onder ons starten met hun traditionele vitaminekuur, kwestie van hun energie en vitaliteit terug te vinden bij het begin van de lente. Maar waartoe dienen die fameuze vitamines? En in welke producten vind je ze precies terug? Een kort overzi...

Vitamines E en C tegen Alzheimer Geüpdatet op 24/02/2004 - 00h00

De vitamines E en C verminderen het risico om de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen. Apart of in kleine dosissen hebben ze echter geen enkel beschermend effect.

Vlees : fabels en feiten Geüpdatet op 03/02/2004 - 00h00

Het wantrouwen voor vlees zit er bij sommige mensen diep in. Hart- en vaatziekten, kanker, hormonen, antibiotica,…Vlees ligt in de vuurlinie. Tijd om enkele objectieve gegevens op een rij te zetten.

Meer artikels