PUBLICITÉ

Vitaminen en mineralen kunnen uw gezondheid schaden

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 24/06/2003 - 00h00
-A +A

Experts van het Britse voedselagentschap bogen zich over de veiligheid van vitamines en mineralen. Ze besloten dat één multivitaminepil per dag al kan leiden tot een ongezonde overdosis. Heeft het dagelijkse vitamientje afgedaan?

PUB

Vitaminepreparaten noodzakelijk?

Een evenwichtige voeding met veel fruit en groenten bevat doorgaans alle levensnoodzakelijke voedingsbestanddelen. Voor bepaalde groepen van mensen zijn supplementen echter nuttig. Bij vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn vermindert de dagelijkse inname van foliumzuur het risico op neurale buisdefecten bij het kind, de zgn. open rug. Vrouwen die veel bloed verliezen tijdens de menstruatie zijn gebaat met een ijzersupplement. 10 microgram vitamine D per dag is aangewezen bij vrouwen die borstvoeding geven en tijdens de zwangerschap en druppeltjes met vitamine A, C en D zijn goed voor kinderen vanaf de leeftijd van 6 maanden. Ook sommige oudere mensen hebben nood aan een extra dosis vitamine D in verband met het voorkomen van botontkalking.

Schadelijk bij langdurige inname

Gedurende lange tijd een hoge dosis vitaminen en mineralen innemen kan volgens de onderzoekers schadelijk zijn. Ze baseren hun conclusies op een uitgebreid wetenschappelijk onderzoek waarin vermeende gezondheidsvoordelen van vitamines en mineralen werden afgewogen tegen mogelijke schadelijke effecten. Het rapport adviseert om één voedingssupplement te verbieden. Zes andere kunnen de gezondheid schade toebrengen.

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 24/06/2003 - 00h00 Food Standards Agency, May 2003, www.foodstandards.gov.uk.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vitamine D tegen type 1 diabetes Geüpdatet op 15/11/2001 - 00h00

Een Finse studie bevestigt dat de toediening van vitamine-D-supplementen tijdens het eerste levensjaar bescherming biedt tegen de latere ontwikkeling van type 1 diabetes.

Te veel vitamine A veroorzaakt fracturen Geüpdatet op 13/01/2002 - 00h00

Regelmatige inname van te grote hoeveelheden vitamine A (retinol) zou het risico op heupfracturen bij gemenopauzeerde vrouwen verhogen. We moeten dan ook de hoeveelheid retinol in vitaminepreparaten en voedingssupplementen eens onder de loep nemen.

Meer artikels