PUBLICITÉ

Vitamine D zou bescherming bieden tegen colorectale kanker

Gepubliceerd door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 22/03/2010 - 00h00
-A +A

Vitamine D heeft de wind in de zeilen. Allang bekend om haar belangrijke rol in de strijd tegen osteoporose, zou vitamine D, volgens een recent onderzoek, ook het risico op colonkanker, een van de meest voorkomende kankers, aanzienlijk kunnen verminderen.

PUB

Een veelvoorkomende kanker


Colorectale kanker (die het colon, ook dikke darm of karteldarm genoemd, en/of het rectum treft) is bij vrouwen, na borstkanker, de meest voorkomende kanker. Bij mannen staat colorectale kanker, na longkanker en prostaatkanker, op de derde plaats. In België worden jaarlijks 7.700 nieuwe gevallen van colorectale kanker gediagnosticeerd. Jammer genoeg is het sterftecijfer ten gevolge van deze kanker nog steeds hoog: 40 tot 50% van de getroffen personen overlijdt inderdaad binnen 5 jaar.

Voeding, vitamine D en colorectale kanker


Bij colorectale kanker spelen verschillende factoren, onder meer van genetische aard, een rol. We weten ook dat de voeding een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van deze kanker. Zo werd aangetoond dat colorectale kanker vaker voorkomt bij mensen van wie de voeding rijk is aan vetten en arm aan vezels. Het gebrek aan fysieke activiteit wordt ook beschouwd als een risicofactor voor colorectale kanker. Te weinig fysieke activiteit bevordert inderdaad de vertraging van de darmtransit zodat eventuele schadelijke stoffen langer in contact blijven met de wand van de dikke darm. Er is dus een duidelijk verband tussen colorectale kanker enerzijds en onze levensstijl anderzijds. Dit verklaart waarom deze kanker steeds vaker voorkomt in de industrielanden.

Gepubliceerd door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 22/03/2010 - 00h00 Jenab M., Bueno-de-Mesquita B., Ferrari P., et al. Association between pre-diagnostic circulating vitamin D concentration and risk of colorectal cancer in European populations: a nested case-control study. BMJ, januari 2010.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
Dr.Borré

Vraag aan uw huisarts uw vit. D3 te controleren. Dit is bij de meeste westerse mensen pathologisch laag.
Dit zou rond 80ng/ml moeten liggen. De meesten halen amper 20. Dit is mede-oorzaak van darmtumoren.
Gemakkelijk te behandelen met een kuur D-cure.
Drinkbare amullen,levertraan of vette vis.
Dr.W.Borré

PUBLICITÉ
Lees ook
Colorectale kanker: 11 risicofactoren. Gepubliceerd op 17/03/2017 - 15h24

Bij vrouwen komt colorectale kanker op de tweede plaats (na borstkanker), bij mannen op de derde plaats (na long- en prostaatkanker). Deze vorm van kanker komt dus zeer veel voor. Het is bijgevolg van het grootste belang om colorectale kanker zo vroe...

Meer artikels