PUBLICITÉ

Vitamine D tegen prostaatkanker!

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 17/04/2007 - 00h00
-A +A

Vitamine D draagt bij tot de preventie van prostaatkanker. Mannen moeten er dan ook over waken dat ze voldoende vitamine D krijgen. Dat kan met een gevarieerde voeding en een behoorlijke portie buitenlucht.

PUB

Prostaatkanker en risicofactoren

Prostaatkanker komt vaker voor bij mensen die een laag gehalte vitamine D hebben, zoals bijvoorbeeld mensen in landen met weinig zonlicht en ook oudere mensen die niet vaak buiten komen.
Vitamine D wordt ook aangemaakt door het organisme, maar dan wel alleen bij blootstelling aan zonlicht. Daarvoor hoeft men geen uren in de zon te liggen, een paar minuten buiten kunnen volstaan.

Een vaak voorkomend tekort

Vitamine D zou een rol spelen bij het optreden van prostaatkanker. Om die hypothese te testen werden 15.000 Amerikanen, aanvankelijk in goede gezondheid, gevolgd gedurende 18 jaar. Na die tijd werden 1.066 gevallen van prostaatkanker vastgesteld. Tegelijkertijd werden de proefpersonen ook gecontroleerd op het gehalte aan vitamine D. Uit die metingen blijkt dat:

  • Een tekort aan vitamine D erg vaak voorkomt. 36 à 77% van de proefpersonen hadden een te laag gehalte aan vitamine D, vooral tijdens de winter. Meer dan 10% heeft het hele jaar door een tekort.
  • Mannen met het laagste gehalte vitamine D hebben het grootste risico op prostaatkanker.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 17/04/2007 - 00h00 PLoS, Vol 4, n°3, www.plosmedicine.org
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Calcium en vitamine D: om uw tanden langer te behouden Gepubliceerd op 30/06/2014 - 17h24

Gemenopauzeerde vrouwen en bejaarden krijgen vaak supplementen van calcium en vitamine D om osteoporose te voorkomen. Het zou nu blijken dat dergelijke supplementen ook het uitvallen van de tanden zouden tegengaan.

Ons botkapitaal: waarom hebben we eigenlijk vitamine D nodig? Geüpdatet op 02/11/2009 - 00h00

Het antwoord is simpel: voor ons beendergestel ! Als we ons leven lang sterke botten willen houden, moeten we absoluut vitamine D innemen. Zonder deze vitamine kan de kalk zich niet aan onze beenderen hechten. De tweede voorwaarde voor een sterk been...

Twee keer minder pancreaskanker met vitamine D! Geüpdatet op 03/10/2006 - 00h00

Bij mensen die veel vitamine D opnemen, daalt het risico op pancreaskanker en die daling is consequent. Volgens de meest recente studie hierover, zou het risico op pancreaskanker met de helft dalen!

Meer artikels