PUBLICITÉ

Vitamine D: meid voor alle werk!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 09/09/2016 - 16h10
-A +A

Vitamine D is bekend voor haar heilzame effecten op het beendergestel.

Maar vandaag wordt het belang ervan voor de gezondheid duidelijker naarmate er meer nieuwe wetenschappelijke inzichten bij komen.

 

PUB

Vitamine D, de zonnevitamine

Vitamine D is één van de vier vetoplosbare vitamines in de natuur. Dat betekent dat ze in vette producten zit, vooral dan van dierlijke oorsprong. Onder meer boter, smeer- en bakvetten, volle melk en afgeleide producten, vette vis en verrijkte eetwaren.

Vitamine D heeft echter nog een andere specifieke eigenschap: de helft van de opname wordt gedekt door de epidermale synthese (onder de huid), die gestimuleerd wordt door voldoende blootstelling aan de zon. Dat betekent concreet dat we veel vitamine D produceren in de zomer en weinig in de winter.

Veel studies hebben trouwens aangetoond dat een tekort aan vitamine D relatief veel voorkomt en dat in elke leeftijdsgroep, maar toch vooral bij kleine kinderen en bejaarden. Dat kan voor zware problemen zorgen. In België toont de zon zich niet echt van haar sterkste kant en hebben de meeste mensen dan ook te weinig vitamine D.

Vitamine D: effecten in het hele lichaam

Lange tijd ging de wetenschap ervan uit dat vitamine D maar één enkele werking had in het lichaam: helpen bij de calciumopname en de vastzetting ervan in de beenderen. De voorbije maanden zijn er echter tientallen studies verschenen waaruit blijkt dat deze vitamine wellicht in nog heel wat andere opzichten nuttig is!

Volgens de epidemiologie verhogen lage vitamine D-concentraties in het bloed het risico op valpartijen (en dus breuken) bij bejaarden, op hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en zelfs sommige kankers. En wie een hoog vitamine D-gehalte in zijn bloed heeft, bezit een betere ademfunctie dan wie lagere concentraties in het bloed heeft. Meer nog: het vastgestelde verschil is veel groter dan dat tussen ex-rokers en niet-rokers!

In welke richting gaat het oorzakelijk verband?

Toch zou het verkeerd zijn om uit al deze voordelen af te leiden dat vitamine D bescherming biedt tegen alle ziektes. Zo is recent aangetoond dat supplementen van vitamine D geen beterschap brengen in ziektes. De onderzoekers gaan er nu van uit dat een tekort aan vitamine D een gevolg is en geen factor in het ontstaan van kwalen of problemen.

Het blijft hoe dan ook wenselijk om genoeg vitamine D te hebben! Enkele tips om u daarbij te helpen:

  • Ga elke dag enkele minuten naar buiten, zeker als de zon schijnt en ook in de winter.
  • Ontzeg u vette voedingswaren niet: vette vis, boter en andere dierlijke vetten kunnen u vitamine D leveren.
  • Raadpleeg uw huisarts om te zien of eventuele supplementen nodig of nuttig kunnen zijn.

 

Initialement publié par Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige le 17/01/2006 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 09/09/2016 - 16h10

Chest. 2005 Dec;128(6):3792-8.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wie lente zegt, zegt vitamines... Gepubliceerd op 18/03/2014 - 09h32

Sommigen onder ons starten met hun traditionele vitaminekuur, kwestie van hun energie en vitaliteit terug te vinden bij het begin van de lente. Maar waartoe dienen die fameuze vitamines? En in welke producten vind je ze precies terug? Een kort overzi...

Vitamine D tegen prostaatkanker! Geüpdatet op 17/04/2007 - 00h00

Vitamine D draagt bij tot de preventie van prostaatkanker . Mannen moeten er dan ook over waken dat ze voldoende vitamine D krijgen. Dat kan met een gevarieerde voeding en een behoorlijke portie buitenlucht.

Astmalijders: eet meer vitamine D! Geüpdatet op 01/02/2010 - 00h00

Volgens een recente studie verergert een gebrek aan vitamine D de symptomen van astma en maakt het de behandeling minder doeltreffend.

Meer artikels