PUBLICITÉ

Vitamine A: een bondgenoot voor uw huid!

Gepubliceerd door Karell Robert, gezondheidsjournaliste op 21/12/2016 - 09h41
-A +A

Retinoïden zijn afgeleiden van vitamine A en worden zowel door dermatologen als door de cosmetische industrie gebruikt voor het behandelen van acne of het herstellen van schade door de huidveroudering. We bekijken de voor- en nadelen.

PUB

Tretinoïne: efficiënt tegen acne en huidveroudering

Een van de meest gebruikte en klinisch meest bestudeerde afgeleiden van vitamine A is retinoïdezuur, ook bekend als tretinoïne. “Tretinoïne kan de grootte van de talgklieren doen krimpen en de celvernieuwing stimuleren. Deze actieve stof wordt traditioneel gebruikt in de behandeling van acne”, vertelt dr. Claire Debusscher, dermatoloog in het Erasmusziekenhuis en het Brussels Skin Center. Maar enkele jaren geleden hebben onderzoekers ook de positieve effecten ervan (1) aangetoond op onder meer de textuur van de huid, het uitzicht en de dikte ervan. Tretinoïne stimuleert namelijk de werking van de fibroblasten en de keratinocyten (huidcellen), waardoor de collageenproductie stijgt en het proces van de huidvernieuwing versnelt. Enkele maanden na aanvang van de behandeling is de huid gladder, de huidkorrel is dunner en de teint is helderder en gelijkmatiger.

Retinoïden: voorzorgsmaatregelen

Tretinoïne wordt vandaag door dermatologen gebruikt om acne te behandelen, maar ook om rimpels te verzachten, pigmentvlekken door zonnebrand te verlichten, recente zwangerschapsstriemen en oppervlakkige acnelittekens te verzachten, enz. “Maar opgelet, dit geneesmiddel - het is als crème te krijgen - wordt enkel op voorschrift  afgeleverd”, aldus nog Claire Debusscher. Daar  is ook een goede reden voor. Het gebruik van tretinoïne vraagt enige omzichtigheid omdat het bijwerkingen kan hebben, zoals irritatie en uitdroging van de huid. Het is dus raadzaam om de crème in een heel dun laagje aan te brengen, eerst twee keer per week om dan de frequentie geleidelijk aan op te voeren tot één keer per dag. “Tretinoïne kan een reactie van fotosensibilisatie uitlokken, waardoor de huid extreem reageert op licht. Daarom is het beter om het product ‘s avonds aan te brengen en zo blootstelling aan de zon te vermijden.” Nog een laatste voorzorgsmaatregel: het product mag niet worden gebruikt door zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.

Gepubliceerd door Karell Robert, gezondheidsjournaliste op 21/12/2016 - 09h41

1) Nyirady J, Bergfeld W, et al. Tretinoin cream 0.02% for the treatment of photodamaged facial skin: a review of 2 double-blind clinical studies. Cutis. 2001 Aug;68(2):135-42.
2) Varani J, Warner RL, et al. Vitamin A antagonize decreased cell growth and elevated collagen-degrading matrix metalloproteinases and stimulates collagen accumulation in naturally aged human skin. J Invest Dermatol. 2000 Mar;114(3): 480-6.
3) Fluhr JW, Vienne MP, et al. Tolerance profile of retinol, retinaldehyde and retinoic acid under maximized and long-term clnical conditions. Dermatology. 1999;199 Suppl 1:57-60.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De eerste zon en acne… Gepubliceerd op 12/05/2014 - 12h06

De lente is eindelijk in ‘t land! Ook al zullen de Aprilse grillen nog wel van zich laten horen, we popelen allemaal van ongeduld om de zon weer op te zoeken. Maar wat te doen als we last hebben van acne?

Hoe voorkomt u een uitbraak van acne na de zomer? Geüpdatet op 14/08/2015 - 11h16

In zomers met veel zon krijgen mensen met acne even respijt. Door de zon wordt hun huid droger en bruin, waardoor ze de indruk krijgen dat hun huidaandoening stilaan verdwijnt. Maar voor die zomerse wittebroodsweken betalen ze een hoge prijs. Enkele...

Beauty: eerste hulp voor een mooie teint! Geüpdatet op 04/11/2008 - 00h00

Foundation aanbrengen is een basisstap voor de make-up, maar het is wel geen koud kunstje. De keuze aan producten is zo groot dat het niet voor de hand ligt om een goede keuze te maken. Maar het is een feit: een goed gekozen product kan voor een heus...

Hoe raak ik van die lelijke rimpels af? Geüpdatet op 10/09/2013 - 14h59

Dankzij bepaalde dagelijkse zorgen (hydrateren, gelaatsgymnastiek, niet drinken, geen alcohol, weinig zon enz.) kunt u het verschijnen van rimpels vertragen. Maar ook voor wie er al heeft, bestaan er middeltjes om ze te verzachten. We zetten ze op ee...

Meer artikels