PUBLICITÉ

Vitamine C: vermijd vooral tekorten!

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 18/11/2013 - 10h28
-A +A

Alle vitamines zijn belangrijk.
Maar vitamine C is nog belangrijker dan de andere. Het kleinste tekort laat zich al meteen voelen.

Dat komt omdat vitamine C in alle cellen van uw lichaam werkzaam is.

PUB

Wat is vitamine C?

De officiële wetenschappelijke naam is ascorbinezuur.

De naam is afgeleid van het woord scorbus of scheurbuik, een ziekte die hele bevolkingsgroepen heeft uitgeroeid. De eerste beschrijving van scorbus is teruggevonden op een papyrusrol uit 1600 voor Christus. De ziekte wordt vermeld in heel wat geschriften uit de oudheid, de middeleeuwen (door de kruistochten), en in alle reisverhalen van de grote ontdekkingstochten van de 15e tot de 18e eeuw, tot zelfs in de verslagen over de oorlogen van Napoleon.

U kent de verhalen vast al wel. Matrozen die maandenlang vastzaten op schepen kregen almaar meer gezondheidsproblemen. Eerst verloren ze hun tanden en hun haar, daarna stierf hun tandvlees af, ze stonken vreselijk en stierven uiteindelijk.
De schepen namen alleen droge of gezouten producten mee die lang konden bewaren. De matrozen kregen scheepsbeschuit te eten, droge koeken, gepekeld vlees, honing en rijst. Fruit en groenten ontbraken volledig. In hun voeding ontbrak elke bron van vitamine C. Hetzelfde gold voor de voeding van de soldaten van Napoleon. Pas halverwege de18e eeuw is men gaan beseffen dat het volstond om citroenen en sinaasappelen mee aan boord te nemen om de mariniers gezond te houden.  Aan het begin van de 20e eeuw werd vitamine C uiteindelijk geïdentificeerd.

Waarvoor dient vitamine C ?

Vitamine C speelt een rol in honderden biochemische reacties in ons lichaam.

Ze komt tussenbeide in de stofwisseling van koolhydraten, vetten en eiwitten.  Zo is de vitamine cruciaal voor de aanmaak van collageen, een eiwit dat dan weer cruciaal is voor de aanmaak en de instandhouding van de huid, de ligamenten en de botten.

Vitamine C is ook nodig voor de opname van ijzer in de darmen. Het speelt ook een rol bij de aanmaak van rode bloedlichaampjes en houdt de bloedvaten stevig.

Vitamine C zorgt er ook voor dat onze spieren en onze hersenen goed werken, want het activeert bepaalde neurotransmitters.
Zonder vitamine C raakt ons afweerstelsel in de knoei en genezen wonden slecht.

En als kers op de taart is vitamine C ook nog een krachtig antioxidant dat de vrije radicalen afbreekt, dat zijn cellen die de veroudering versnellen.

Daarom heeft u er alle belang bij om geen tekort aan vitamine C op te lopen!

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 18/11/2013 - 10h28

Agence française de sécurité sanitaire des aliments (AFSSA).
Antioxidants vitamin C and vitamin e for the prevention and treatment of cancer. Coulter ID, Hardy ML, et al. J Gen Intern Med. 2006 Jul;21(7):735-44
Patrick Grellier, Le Traitement anti-scorbutique du docteur Mac Bride de Dublin à bord des vaisseaux de la Navy (1766-1767), Thèse de doctorat en médecine, Nantes, 1978

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Citrusvruchten in de kijker Geüpdatet op 08/02/2005 - 00h00

Ze zijn dé stervruchten van de winter. Wie? De citrusvruchten natuurlijk! Hun rijkdom aan vitamine C beschermt ons tegen de winterkou, maar da's lang niet hun enige voedingstroef. Een bijzondere fruitfamilie onder de loep…

Astma: eet meer fruit en groenten! Geüpdatet op 20/06/2006 - 00h00

Misschien worden fruit en groenten wel dé medicijnen van dit begin van de eeuw... Na opmerkelijke resultaten met betrekking tot de preventie van kanker zijn er nu aanwijzingen dat deze producten ook doeltreffend zijn ter preventie van astma .

Wie lente zegt, zegt vitamines... Gepubliceerd op 18/03/2014 - 09h32

Sommigen onder ons starten met hun traditionele vitaminekuur, kwestie van hun energie en vitaliteit terug te vinden bij het begin van de lente. Maar waartoe dienen die fameuze vitamines? En in welke producten vind je ze precies terug? Een kort overzi...

Meer artikels