PUBLICITÉ

Vitamine C: een hulpmiddeltje voor het hart?

Geüpdatet door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 03/02/2010 - 00h00
-A +A

Hart- en vaataandoeningen komen heel veel voor, het is dan ook van het grootste belang dat de preventieve factoren in kaart worden gebracht. Uit tal van biologische en biochemische gegevens zou blijken dat de concentratie aan vitamine C in het bloed een beschermende factor kan zijn.

PUB

Vitamine C is goed voor de bloeddruk


Een groep onderzoekers volgde tien jaar lang 242 jonge vrouwen (18-21 jaar) en onderzocht de relatie tussen het vitamine C-gehalte in het bloed en de arteriële druk. Uit de analyses blijkt dat er een omgekeerd evenredig verband bestaat tussen de concentratie aan vitamine C in het bloedplasma en de arteriële druk, en dat na correctie met mogelijk vertekenende factoren zoals ras, lichaamsgewicht en inname van vetten en zout.

Variaties op eenzelfde thema


Op dezelfde manier hebben de gegevens ook aangetoond dat het vitamine C-gehalte in het bloed invers gerelateerd is aan de bloeddruk: als het vitamine C-gehalte stijgt, daalt de bloeddruk en vice versa. Verhoogde concentraties aan vitamine C in het bloed wijzen trouwens op consumptie van fruit en groenten. Hoe meer fruit en groenten de voeding bevat, hoe hoger het gehalte aan vitamine C.
Het is met andere woorden mogelijk om door de voeding aan te passen de bloeddruk te verlagen. Zout is weliswaar vaak een van de geviseerde ingrediënten, maar ook de inname van fruit en groenten vormt een belangrijke regulerende factor.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 02/02/2009 - 00h00 en geüpdatet door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 03/02/2010 - 00h00 Block G et al. Nutrition Journal, december 2008. Myint PK et al. American Journal of Clinical Nutrition, januari 2008.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ