PUBLICITÉ

Vitamine D bij kinderen: het kan (veel) beter!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/06/2013 - 10h06
-A +A

Jonge kinderen krijgen waarschijnlijk te weinig vitamine D binnen, en ouders nemen het niet altijd nauw met de supplementadviezen Maar goede raad levert goede beenderen op...

PUB

Een frequent tekort

Vitamine D wordt geleverd via de voeding en gesynthetiseerd in de huid door het effect van de zonnestralen. Jonge kinderen hebben extra vitamine D nodig.
Vandaar dat er al verschillende jaren supplementen aangeraden worden vanaf de geboorte tot vijf jaar. "Rachitis", het belangrijkste signaal van vitamine D-tekort, is vandaag zo goed als verdwenen. Toch kampen nog altijd heel wat kinderen en vooral adolescenten met een tekort aan vitamine D.

Weinig vitamine D-rijke eetwaren

Er zijn vrij weinig producten die van nature rijk zijn aan vitamine D, en ze zijn vooral allerminst populair bij kinderen. Vitamine D zit hoofdzakelijk in vette vis: zalm, haring, sardines, regenboogforel en ansjovis, ongeacht hun bereidings- en bewaringswijze. En niet te vergeten: in de goeie ouwe levertraanolie. Slechts enkele producten zijn verrijkt met vitamine D, onder meer melk en verse melkproducten, maar ook smeervetten (dat is wettelijk verplicht in België) en sommige oliën.

Initialement publié par Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige le 12/09/2006 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 11/06/2013 - 10h06

Cogan, E., Revue médicale de Bruxelles, 2011 ; 32 : 353-61

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Astmalijders: eet meer vitamine D! Geüpdatet op 01/02/2010 - 00h00

Volgens een recente studie verergert een gebrek aan vitamine D de symptomen van astma en maakt het de behandeling minder doeltreffend.

Wie lente zegt, zegt vitamines... Gepubliceerd op 18/03/2014 - 09h32

Sommigen onder ons starten met hun traditionele vitaminekuur, kwestie van hun energie en vitaliteit terug te vinden bij het begin van de lente. Maar waartoe dienen die fameuze vitamines? En in welke producten vind je ze precies terug? Een kort overzi...

Vitamine D tegen prostaatkanker! Geüpdatet op 17/04/2007 - 00h00

Vitamine D draagt bij tot de preventie van prostaatkanker . Mannen moeten er dan ook over waken dat ze voldoende vitamine D krijgen. Dat kan met een gevarieerde voeding en een behoorlijke portie buitenlucht.

Meer artikels