PUBLICITÉ

Vitamine D beschermt vrouwen tegen borstkanker

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 08/07/2013 - 15h44
-A +A

Vitamine D is zoals bekend belangrijk voor de botten en het beendergestel, maar vandaag worden er ook andere eigenschappen aan toegeschreven. Zo zou de vitamine kankerwerend zijn. Almaar meer onderzoeken tonen een verband aan tussen een tekort aan vitamine D en borstkanker. Een tekort aan vitamine D vergroot niet alleen het risico op borstkanker, maar verkleint ook de genezingskansen van de patiënten.


PUB

Een hoog vitamine D-gehalte beschermt tegen borstkanker

Een team van onderzoekers van het ‘Institut Gustave Roussy’ (Frankrijk) heeft tussen 1995 en 1998 bloedstalen van 17.450 vrouwen (studie E3N) geanalyseerd om na te gaan of er al dan niet een verband bestond tussen het gehalte aan vitamine D en calcium enerzijds en het risico op borstkanker anderzijds. Ze vroegen ook informatie op over het aantal gevallen van borstkanker die waren vastgesteld in deze groep (vergeleken met een controlegroep van vrouwen). De conclusie van de onderzoekers: een gebrek aan calcium vergroot het risico op borstkanker niet. Maar het team stelde wel een verband vast tussen een tekort aan vitamine D en het risico op borstkanker.

Tot 25% meer risico

Bij de vrouwen met het hoogste vitamine D-gehalte (meer dan 27 µg/l) lag het risico op borstkanker 25% lager dan bij de vrouwen met het laagste vitamine D-gehalte (minder dan 20 µg/l).

Drie op de vier vrouwen hebben te weinig vitamine D

Het lijkt dus de moeite om vrouwen de raad te geven te laten nakijken of ze genoeg vitamine D hebben. Die raad is des te prangender omdat uit de studie E3N ook blijkt dat 75% van de vrouwen te weinig vitamine D hebben (minder dan 30 µg/l).

Kanker en vitamine D, een link die bevestigd wordt

Deze link tussen borstkanker en vitamine D is heel recent ook bevestigd door de resultaten van een analyse van de literatuur die zijn voorgesteld op het jaarlijks congres van de American Society of Clinical Oncology (Asco 2013, Chicago).

Tekort aan vitamine D verkleint genezingskansen bij borstkanker

Een tekort aan vitamine D zou niet alleen het risico op borstkanker vergroten. Vrouwen met borstkanker die te weinig vitamine D hebben, vertonen een klinisch ongunstige evolutie. Dit resultaat werd afgeleid uit een compilatie van zeven studies die in totaal 8700 vrouwen hebben onderzocht. 48% ervan bleek te weinig vitamine D te hebben (minder dan 30 µg/l).

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 08/07/2013 - 15h44

P. Engel, et al., « Serum 25(OH) Vitamin D and Risk of Breast Cancer: A Nested Case-Control Study from the French E3N Cohort », Cancer Epidemiol Biomarkers Prev., 2010, 19(9), 2341-2350, www.cebp.aacrjournals.org/content/19/9/2341De Liga tegen Kanker, www.ligue-cancer.net.


Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Twee keer minder pancreaskanker met vitamine D! Geüpdatet op 03/10/2006 - 00h00

Bij mensen die veel vitamine D opnemen, daalt het risico op pancreaskanker en die daling is consequent. Volgens de meest recente studie hierover, zou het risico op pancreaskanker met de helft dalen!

Multiple sclerose: een tekort aan vitamine D? Geüpdatet op 13/03/2007 - 00h00

Volgens een studie uitgevoerd binnen het Amerikaanse leger, zou het risico op multiple sclerose toenemen wanneer het gehalte aan vitamine D daalt. Supplementen met vitamine D zouden in dat geval toegediend moeten worden aan mensen die een risico op e...

Multiple sclerose en vitamine D Geüpdatet op 03/02/2004 - 00h00

Waarom krijgen bewoners van het Evenaarsgebied minder multiple sclerose? Een onderzoeksteam probeerde dit mysterie te ontrafelen en kwam tot de bevinding dat vitamine D daar niet vreemd aan is…

Wedden dat u vitamine D te kort hebt? Geüpdatet op 11/02/2013 - 14h46

Wist u dat vitamine D cruciaal is in de preventie van kanker, cardiovasculaire aandoeningen, osteoporose, multiple sclerose, diabetes type 1, enz.? Nochtans hebben de meeste Belgen te weinig vitamine D! Een veertigtal artsen en internationale onderzo...

Meer artikels